Retete de prajituri

Trunchi de copac

Mi-am adus aminte de un tortulet(prajituica) ”trunchiul de copac” asa cum mi-l facuse mami meu pentru un revelion(ehe,asa ne duceam la chefuri…cu o prajiturica,o maslina,un quelque chose;)…si uite-asa m-am apucat de treaba,impreuna cu micile mele gospodine;)

Blatul: Albusurile se bat spuma pana se tripleaza volumul,apoi zaharul treptat si mixam pana ce se topesc toate cristalele. Galbenusurile amestecate in prealabil intr-un castron se pun incet peste albusuri,amestecand cu o lingura de lemn cu miscari usoare de sus in jos trecand lingura prin compozitie. Faina impreuna cu praful de copt se pun impreuna,turnandu-se in ploaie peste

Trunchi de copac


Portii

10

portii


Timp preparare

16

minute


Timp gatire

16

minute

Ingrediente

  • Blatul :

  • 6 oua

  • 1 cana de zahar

  • 1 cana faina

  • 1 praf de copt

  • Crema caramel;

  • 6 linguri zahar

  • 500ml lapte

  • 1 plic budinca de caramel

  • Glazura:

  • 200ml frisca lichida

  • 250g ciocolata menaj

  • 1 cubulet unt

Mod de preparare

  • Blatul: Albusurile se bat spuma pana se tripleaza volumul,apoi zaharul treptat si mixam pana ce se topesc toate cristalele. Galbenusurile amestecate in prealabil intr-un castron se pun incet peste albusuri,amestecand cu o lingura de lemn cu miscari usoare de sus in jos trecand lingura prin compozitie. Faina impreuna cu praful de copt se pun impreuna,turnandu-se in ploaie peste compozitia formata.

    Tava aragazului se tapeteaza cu hartie de copt unde punem compozitia si o introducem in cuptorul incins(180°) pana trece testul scobitorii.

    Dupa ce a fost scos din cuptor presaram zahar pe toata suprafata pandispanului si rulam imediat,cat timp este cald,altfel se va rupe.Se tine usor strans intr-un prosop,folie de aluminiu sau chiar hartia de copt.

    Crema de caramel:

    Continutul plicului de budinca se amesteca intr-un bol impreuna cu 4 linguri de zahar si 400 ml lapte rece. Separat,intr-o craticoara,pe aragaz punem 2 linguri de zahar pentru a le carameliza(nu trebuie lasat foarte mult,atat cat sa obtinem culoarea caramel).Stingem cu 100ml lapte si apoi adaugam amestecul din bol si lasam sa fiarba pana se ingroasa. Dam jos de pe aragaz crema obtinuta amestecand continuu cateva minute (3-4 )pana ce reuseste sa se mai raceasca.

     Desfacem blatul de pandispan cu grija si punem crema caramel. Rulam iarasi,o impachetam in folie de aluminiu si dam la rece 10 minute.

     In acest timp pregatim glazura astfel:

     Punem frisca lichida pe baine marin impreuna cu ciocolata(se tine 1 min in cuptorul cu microunde pentru a se topi usor) si amestecam pana la punctul de fierbere,formand o grazura cremoasa usor ingrosata.La final adaugam untul.

    Scoatem rulada din frigider,taiem 1/4 pe diagonala si o atasam de partea cea lunga a ruladei ramasa dupa sectionare(vezi foto).

    Glazura se intinde pe toata suprafata trunchiului obtinut si formand acele striatii cu ajutorul unei furculite atunci cand glazura este intarita.

     

Share