Torturi

Tort ”Vali”

Tort ”Vali”,pentru ca maine 22 oct,sotul meu implineste niste ani,multi,putini,nici nu conteaza,sa fie sanatos si sa fim impreuna pana la final……i-am facut un tort pe gustul lui,mai putin rodia,care am pus-o de ornament,o da jos ca nu-i place…:D La multi ani,Valentin !

Blat :

Albusurile cu un praf de sare le batem spuma tare,adaugam zaharul si continuam sa batem.Apoi adaugam galbenusurile.Faina si nuca macinata o incorporam,avand grija sa amestecam cu miscari lente de jos in sus.Tapetam o forma de tort ( 18 cm diametru) cu hartie de copt,turnam compozitia in forma si bagam la cuptorul preincalzit cca 30 min,e gata cand trece testul sc

Tort ''Vali''


Timp preparare

32

minute


Timp gatire

32

minute

Ingrediente

  • Blat

  • 5 oua

  • 5 linguri zahar

  • 5 linguri nuca macinata

  • 3 linguri faina

  • Crema de unt cu nuca

  • 225 g unt cu 80 % grasime

  • 150 g zahar

  • 100 g cacao

  • 130 ml lapte

  • 150 g nuca macinata

  • Crema pt.ornat

  • 125 ml frisca lichida hulala

  • 100 g ciocolata alba

  • 1 lingura de sos de cacao

  • Frisca hulala si rodie

  • Sirop

  • 3 linguri zahar

  • 1 esenta rom

  • 200 ml apa

Mod de preparare

  • Blat :

    Albusurile cu un praf de sare le batem spuma tare,adaugam zaharul si continuam sa batem.Apoi adaugam galbenusurile.Faina si nuca macinata o incorporam,avand grija sa amestecam cu miscari lente de jos in sus.Tapetam o forma de tort ( 18 cm diametru) cu hartie de copt,turnam compozitia in forma si bagam la cuptorul preincalzit cca 30 min,e gata cand trece testul scobitori.Se scoate din cuptor si se lasa la racit.

    Sirop :

    Caramelizam zaharul,apoi turnam apa si lasam sa fiarba pana se topeste tot zaharul caramelizat.Tragem de pe foc si adaugam esenta de rom.Lsam sa se raceasca.

    Crema de unt cu nuca :

    Untul se scoate din frigider de cu seara.Untul moale il frecam bine sa devina o spuma.Intr-o craticioara punem zaharul,cacaoa si laptle si punem pe baie de abur pana incepe sa se ingroase si s-a topit zaharul.Lasam sa se raceasca foarte bine.Din acest sos de cacaoua oprim 1 lingura pentru crema de ornat si 2 linguri pentru gazurat tortul.Restul il turnam putin cate putin peste spuma de unt,frecand bine sa se omogenizeze,procedam asa pana terminam tot sosul,la final adaugam nuca macinata.Se lasa la rece pana se asambleaza tortul.

    Crema pentru ornat :

    Ciocolata alba rupta in bucatele mai mici,impreuna cu frisca lichida,pe baie de abur pana se topeste ciocolata,nu trebuie sa fiarba.Se da la congelator pentru 30-40 min,apoi se mixeaza bine,pana devine o crema spumoasa.Adaugam lingura de sos de cacao si mixam din nou.Puteam sa folosesc direct ciocolata neagra,dar asa mi-a venit sa fac.Lasam la rece pana asamblam tortul.

    Asamblare :

    Dupa ce blatul s-a racit il taiem in 4 ,asezam prima parte pe platou,siropam,intindem crema de unt si nuca,apoi blatul 2 , siropam, punem crema,blatul 3 ,siropam, punem crema si ultimul blat siropat.Imbracam tortul cu crema ramasa.Glazuram pe margine,lasand sa curga ,cu sos de cacao,apoi ornam cu crema ,frisca si rodie.

Share