Torturi

Tort savarina – 400 –

Si uite asa, incet, incet, am ajuns si la reteta 400 si placerea de a fi aici cu voi este la fel de mare, poate chiar mai mare. Pentru aceasta ocazie impart cu voi, din pacate numai virtual, un tort savarina minunat. A iesit foarte bun, asa cum mi-l inchipuiam! >:D

Se dilueaza drojdia cu putin lapte caldut.

 Se adauga oul, laptele, uleiul, zaharul, zaharul vanilat, putina sare, faina si se amesteca bine.

 Se obtine un aluat omogen de consistenta unei smantani.

 Se lasa la dospit la loc cald acoperit cu un prosop, pana isi dubleaza volumul.

 Cand si-a dublat volumul se pune in forma (diametru 26 cm) unsa

Tort savarina – 400 –


Timp preparare

32

minute


Timp gatire

32

minute

Ingrediente

  • BLAT

  • 2 oua

  • 400ml lapte

  • 500g faina

  • 30g drojdie proaspata

  • 4 linguri zahar

  • 3 plicuri zahar vanilat

  • 6 linguri ulei

  • putina sare

  • SIROP

  • 700ml apa

  • 125g zahar

  • esenta rom

  • UMPLUTURA

  • 500ml frisca lichida

  • 300ml smantana

  • 3 linguri zahar pudra

  • esenta vanilie

  • DECORAT

  • dulceata de capsuni

  • frisca

Mod de preparare

  • Se dilueaza drojdia cu putin lapte caldut.

     Se adauga oul, laptele, uleiul, zaharul, zaharul vanilat, putina sare, faina si se amesteca bine.

     Se obtine un aluat omogen de consistenta unei smantani.

     Se lasa la dospit la loc cald acoperit cu un prosop, pana isi dubleaza volumul.

     Cand si-a dublat volumul se pune in forma (diametru 26 cm) unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt.

     Se mai lasa la crescut 10 minute si se introduce in cuptorul preancalzit pentru 20-25 minute pana se rumeneste putin.

    Se face proba cu scobitoarea.

    Se lasa sa se raceasca si se scoate din forma.

     Pentru sirop se fierbe apa cu zaharul 3-4 minute si se lasa la racit.

     Cand este rece se amesteca cu esenta de rom.

     Blatul rece se taie in doua, se pune pe doua platouri si se insiropeaza bine, bine.

     Pentru umplutura se mixeaza ingredientele pana se obtine o frisca tare.

     Dulceata de capsuni eu am mixat-o sa fie cremoasa.

    Jumatatea de blat de jos se unge cu un strat subtire de dulceata de capsuni.

    Se pune un strat consistent de frisca si se niveleaza.

    Se pune cu grije (se poate rupe) blatul superior.

    Deasupra se unge cu un strat de dulceata de capsuni.

    Se orneaza cu frisca dupa dorinta sau pricepere (in cazul meu).

     Se pun in frigider cateva ore, de preferat de pe o zi pe alta.

     Pofta Buna!

Share