Romaneasca

Tort din crema de zahar ars cu crema de pireu de castane

Daca iubeiti crema de zahar ars, sigur are sa va placa acest desert. Se face foarte simplu, nu necesita mult efort, iar rezultatul este unul spectaculos. Si pentru ca ne plac si castanele, i-am mai adaugat si niste piure de castane delicios.

Intr-un vas Yenna se pun 150 g zahar la caramelizat, se amesteca cu o lingura de lemn, apoi se plimba zaharul topit pe peretii vasului. Se da deoparte sa se raceasca.. In bolul unui mixer, mixam 8 oua intregi ( nu se mai pune zahar ca e prea dulce) cu un pliculet de zahar vanilat Burbon, apoi adaugam incet laptele si se mixam in continuare sa faca spuma multa.. Separat, intr-un alt bol, se mixeaz

Tort din crema de zahar ars cu crema de pireu de castane


Portii

12

portii


Timp preparare

95

minute


Timp gatire

95

minute

Ingrediente

  • 17 buc ou

  • 1 l lapte

  • 350 gr zahar

  • 10 gr zahar bourbon

  • 200 gr faina

  • 1 cana zahar

  • 300 gr piure de castane

  • 500 ml frisca

  • 80 gr zahar pudra

  • 8 gr praf de copt

  • varf de cutit sare

  • dupa gust sirop de caramel

Mod de preparare

  • Intr-un vas Yenna se pun 150 g zahar la caramelizat, se amesteca cu o lingura de lemn, apoi se plimba zaharul topit pe peretii vasului. Se da deoparte sa se raceasca.
  • In bolul unui mixer, mixam 8 oua intregi ( nu se mai pune zahar ca e prea dulce) cu un pliculet de zahar vanilat Burbon, apoi adaugam incet laptele si se mixam in continuare sa faca spuma multa.
  • Separat, intr-un alt bol, se mixeaza bine 5 oua intregi cu restul de zahar, pana se dubleaza compozitia, apoi se adauga 120gr faina si se amesteca usor. In vasul cu zaharul caramelizat, se adauga crema din cele 8 oua, apoi, peste ea, blatul, care se va ridica deasupra. Se da la cuptor, 70 minute aproximativ, la foc mic; se verifica blatul cu scobitoarea. Dupa ce l-am scos din cuptor, tortul se rastoarna cu gura in jos pe un platou iar cratita NU SE RIDICA pana A DOUA ZI !!! Se tine la rece.
  • Separam albusurile de galbenusuri la 4 oua; galbenusurile se mixeaza bine bine cu 80 g zahar praf, pana se dubleaza compozitia, apoi se adauga 80 g faina amestecata cu praful de copt pe rand cate o lingura cu faina, pina o incorporam pe toata,amestecand usor. Albusurile cu un praf de sare le batem bine de tot. La galbenusurile batute adaugam 1/2 din albusurile batute spuma, le amestecam cu grija cu o lingura, invartind de sus in jos pana se omogenizeaza albusurile cu galbenusurile, apoi adaugam cealalta 1/2 de albusuri si procedam la fel.
  • Intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt ( 26 cm) si unsa cu putin unt, turnam pandispanul cremos si il nivelam cu o lingura. Il dam la cuptorul dinainte incalzit la 180 grade C pina se coace blatul, cam o ora. Incercam daca e copt , facem proba scobitorii.Scoatem apoi blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca in forma.
  • Pireul de castane se mixeaza cu 200 g frisca batuta. Blatul de pandispan se taie in trei.Peste prima foaie insiropata( cu sirop caramel sau zeama din compot, ce va place mai mult) se pune 1/2 din crema cu castane, apoi a doua foaie, se aseaza cu grija tortul din crema de zahar ars,apoi cealalta crema ramasa si deasupra ultima foaie de blat.

Share