Deserturi

Tort de nuca si crema de vanilie

Blat: Am fiert apa si zaharul pana s-a topit zaharul si am obtinut un sirop. Am separat ouale, albusurile le-am batut spuma, iar cand s-a intarit am adaugat siropul. Am freacat galbenusurile cu uleiul si le-am adaugat compozitiei de albus cu sirop. Am adaugat vanilia, praful de copt stins cu otet, faina in ploaie si la final nuca tocata.Compozitia am turnat-o intr-o forma rotunda, cu pereti detasabili, unsa cu ulei si tapetata bine cu faina (ea am pus si hartie pe fundul tavii). Am tinut-o la cuptor 30-40 de minute, la foc mic, pana a trecut testul scobitorii. Cat blatul s-a racit am pregatit crema.Crema: Am batut putin oul cu praful de sare, am adaugat zaharul, vanilia, faina in ploaie si laptele. Am pus apoi la fiert la bain-marie pana se ingroasa bine, amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Dupa ce s-a racit, am freacat untul si margarina (pe care le-am adus la temperatura camerei) si am adaugat treptat cate o lingura de crema in unt amestecand bine-bine.Pentru insiropat tortul am caramelizat 3 linguri zahar, peste care am turnat cu cescuta de apa si am lasat sa se topeasca (am uitat sa fac poze). Am taiat tortul pe jumatate, l-am insiropat, apoi am pus un strat consistent de crema, pe care am intins-o cu cutitul. Am imbracat tortul in restul de crema, si l-am bagat la rece pana am pregatit glazura.Glazura: Am pus la topit, la bain-marie margarina. Cand aceasta s-a topit am adaugat zaharul farin si am amestecat bine sa se topeasca. La urma am adaugat cacaoa. Am omogenizat bine fara a lasa compozitia sa fiarba. Am lasat-o sa se raceasca, apoi am imbracat torul netezind cu lama cutitului.N-am avut inspiratie ptr a impodobi tortul si de aceea am facut repede niste frisca pe care am colorat-o cu colorant alimentar albastru si… cu care am scris.. cu litere nu foarte egale 🙂 un la multi ani … mai adormit asa :))Combinatia de blat cu nuca si crema de vanilie, impreuna cu glazura de ciocolata ihmmm.. o bunatate!

Tortul asta l-am facut vara trecuta, cu ocazia zilei de nastere a jumatatii mele… Il postez acum, cu rugamintea de a-mi fi scuzata intarzierea… dar acum am dat de poze prin pc 🙂

Tort de nuca si crema de vanilie

Ingrediente

  • Blat: 4 oua 250 g zahar 250 g faina 1 plic praf de copt 50ml apa 50ml ulei 1 esenta vanilie 1 mana nuca tocata Ptr. insiropat: 3 linguri zahar 1 ceasca apa Crema: 2 linguri pline cu faina 200 ml lapte 1 ou intreg 150 g zahar 4 plicuri zahar vanilat 1 praf sare 200 g unt 150 g margarina Rama Glazura: 100 g margarina Rama 2 linguri zahar farin 3 linguri cacao cernuta

Mod de preparare

  • Tortul asta l-am facut vara trecuta, cu ocazia zilei de nastere a jumatatii mele… Il postez acum, cu rugamintea de a-mi fi scuzata intarzierea… dar acum am dat de poze prin pc 🙂

Share