Deserturi

Tort de clatite cu branza si fructe

Exista pe lumea asta prajiturese, doamne pricepute, care fac torturi si prajituri minunate. Restul fac clatite! Eu fac parte din restul populatiei: la orice ora si oricand sunt dispusa sa fac clatite! Sa le combin cat se poate de divers si sa ma bucur de bunatatea unui preparat atat de simplu cum e clatita, umila clatita, uleioasa cum e ea ori mustind de unt.

Inainte de a incepe sa facem clatitele, masuram forma de tort cea mai potrivita pentru scopul propus: clatitele trebuie sa fie cu o jumatate de centimetru mai mari in diametru decat forma in care vor sta la cuptor. Deci tigaia potrivita pentru forma potrivita.. Facem clatitele. Pentru o forma cu diametrul de 20 cm facem 10 clatite cu diametrul de 21 cm.. Batem 3 oua cu telul pana le inspumam. Adau

Tort de clatite cu branza si fructe


Portii

8

portii


Timp preparare

52

minute


Timp gatire

52

minute

Ingrediente

  • 350 gr faina

  • 500 ml lapte

  • 5 buc ou

  • 50 gr unt

  • 200 ml Apa carbonatata

  • 500 gr branza de vaci dulce

  • 400 gr smantana dulce

  • 200 gr zahar pudra

  • 2 lingurite coaja de lamaie rasa

  • 1 lingurita extract de vanilie

  • 150 gr zahar brut din trestie de zahar

  • 4 linguri zahar alb

  • 2 buc rubarba

  • 4 buc piersica

  • varf de cutit sare

  • 1 lingura apa

  • 500 gr visine

Mod de preparare

  • Inainte de a incepe sa facem clatitele, masuram forma de tort cea mai potrivita pentru scopul propus: clatitele trebuie sa fie cu o jumatate de centimetru mai mari in diametru decat forma in care vor sta la cuptor. Deci tigaia potrivita pentru forma potrivita.
  • Facem clatitele. Pentru o forma cu diametrul de 20 cm facem 10 clatite cu diametrul de 21 cm.
  • Batem 3 oua cu telul pana le inspumam. Adaugam untul topit si racit putin, un varf de cutit de sare si o jumatate din cantitatea de faina. Cand vedem ca untul nu mai are micile cocoloase formate ca urmare a intalnirii cu ouale reci, ci este totalmente omogenizat in coca, adaugam laptele, cealalta jumatate de faina si apa minerala.
  • Le prajim pe rand intr-o tigaie incinsa si unsa cu cateva picaturi de ulei. Le stivuim, le acoperim si purcedem la alcatuirea umpluturii, a siropului in care vom opari fructele si a sosului caramel.
  • Mixam branza de vaci cu 2 oua mari (sau 3 oua medii), 200 gr de smantana dulce, zaharul pudra, extractul de vanilie si coaja de lamaie razuita.
  • Facem apoi sosul caramel: 150 gr de zahar se pun la caramelizat intr-o craticioara intinsa. Nu amestecam (spun din nou asta), ci doar clatinam din cand in cand vasul, pana zaharul este complet topit si incepe sa prinda culoare. Stingem cu cele 200 gr de smantana dulce si amestecam abia acum cu un tel, pana intreaga compozitie este omogena, lucioasa si consistenta. Pastram sosul la cald pana vom avea nevoie de el.
  • Construim tortul: punem pe baza detasabila a formei de tort hartie de copt, ungem bine cu unt peretii formei si stratificam clatitele si branza, astfel ca fiecare sa poata avea parte de crema de branza si marginea usor ridicata pe peretii formei. Aceasta margine ridicata in pliuri pe peretele formei nu va lasa crema de branza sa curga ori sa se lipeasca de peretele detasabil. Ultima clatita va avea parte de cateva bucatele de unt, inainte de a fi pusa forma la cuptor. Lasati la copt 45 de minute, la foc mediu.
  • In acest timp, puneti de-un sirop de zahar: 4 linguri de zahar, o lingura de apa, la foc iute la inceput si mediu pana la proba siropului. Indepartam samburii visinelor, taiem rubarba cubulete si felii caisele ori piersicile. Cand proba siropului de zahar este pozitiva (proba se face cu o picatura scursa pe o farfurioara; ea trebuie sa ramana ca un strop de roua, ca o biluta cu contur perfect), adaugam fructele si mai lasam pana da intr-un clocot-doua. Lasam la racit.
  • Scoatem tortul, il lasam putin la racit si-l desfacem din forma. Cat este caldut inca, se plimba peste el sosul caramel, pentru a nu se usca marginile (clatitele au acest talent: se intaresc foarte repede si nu mai sunt bune de nimic) atat deasupra, cat si pe margini. Il lasam la racit complet, chiar peste noapte, si abia apoi il ornam cu fructele din sirop.

Share