Deserturi

Tort cu jeleu de visine si oua de ciocolata

Am facut acest tort in doua zile. In prima zi am facut blatul, siropul si jeleu, a doua zi am facut crema si l-am asamblat si ornat. Am folosit o forma de tort cu diametrul de 24 cm.Blat : Separam albusurilem de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le mixam pana obtinem o spuma tare. Galbenusurile impreuna cu zaharul le mixam pana se topeste zaharul, apoi incorporam cacaoa amestecata cu fain

Tort cu jeleu de visine si oua de ciocolata

Ingrediente

  • Blat ( 24 cm )8 oua medii170 g zahar100 g faina20 g cacao150 g arahide prajite si macinateun praf de sareSirop400 ml apa80 g zaharesenta de romJeleu de visine1 borcan de 800 g cu visine pentru prajituri6 foi gelatinaCrema de unt si ciocolata200 ml apa200 g zahar200 g ciocolata neagra 52% cacao4-5 picaturi otet500 g unt Pilos 82% grasimeDecoraschii de ciocolata albacosulet de ciocolataoua de ciocolata

Mod de preparare

  • Am facut acest tort in doua zile. In prima zi am facut blatul, siropul si jeleu, a doua zi am facut crema si l-am asamblat si ornat. Am folosit o forma de tort cu diametrul de 24 cm.Blat : Separam albusurilem de galbenusuri. Albusurile cu un praf de sare le mixam pana obtinem o spuma tare. Galbenusurile impreuna cu zaharul le mixam pana se topeste zaharul, apoi incorporam cacaoa amestecata cu faina si arahidele prajite si macinate. Omogenizam si apoi adaugam spuma de albusuri avand grija sa amestecam de jos in sus cu miscari lente. Tapetam forma de tort cu hartie de copt turnam compozitia in forma si dam forma la cuptorul preincalzit la 180 grade, este gata cand trece testul scobitorii. Se scoate din cuptor si se lasa la racit.Sirop : Apa cu zaharul se pun la fiert, sa dea in cateva clocote, apoi se trage de pe foc si se adauga esenta d erom. Se lasa la racit.Jeleu : Forma in care am copt blatul o imbracam in folie alimentara. Intr-o cratita punem continutul borcanului de 800 g, adica atat visinele cat si siropul, le punem sa fiarba, sa dea in 2-3 clocote, apoi cu un mixer vertical pasam foarte bine visinele pana obtinem o pasta fluida. Separat hidratam foile de gelatina in apa rece, le stoarcem si le incorporam in pasta obtinuta, lasam cateva minute sa se tempereze si turnam in forma de tort. Lasam cateva ore in bucatarie apoi bagam la frigider. Daca te grabesti si faci tortul in aceiasi zi poti baga jeleul la congelator cca 40 min.Crema : Intr-o craticioara de inox punem apa cu zaharul si picaturile de otet si punem pe foc, in momentul in care incepe sa fiarba lasam sa clocoteasca 5 min, dupa care adaugam bucatele de ciocolata, amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam sa clocoteasca 5 min din momentul in care a inceput sa fiarba. Se lasa la racit. Separat mixam 400 g unt la temperatura camerei. Cand siropul de ciocolata este racit ( sa aiba o temperatura cu cea a untului). Se mixeaza cate putin untul si o lingura de sirop de ciocolata, procedam asa pana se termina siropul de ciocolata. Nu va speriati crema este foarte moale, o dati 30 min la frigider, apoi o incorporati lingura cu lingura in restul de 100 g unt moale.Asamblare : Blatul racit il sectionam in 4 parti. Asezam prima parte pe platou si insiropam bine, apoi intindem un strat de crema, uniformizam si asezam a doua parte de blat, o insiropam si ungem cu un strat fin de crema peste care punem jeleul de visine, peste jeleu intindem un strat subtire de crema si a treia parte de blat insiropat, peste blat intindem un strat de crema si punem ultima parte de blat pe care o insiropam. Cu restul de crema imbracam tortul si apoi il decoram dupa bunul plac. Eu am folosit aschii de ciocolata alba, am facut un fel de cosulet de ciocolata, n-a iesit perfect ( de fapt nici nu-mi plac lucrurile perfecte, mi se par plictisitoare). Cosuletul l-am umplut cu oua de ciocolata ambalate in diverse culori.

Share