Deserturi

Tort Amandina de casa

Una dintre prajiturile mele preferate din copilarie este amandina. Am facut mai demult amandine de casa. Acum a venit vremea unui tort Amandina. Am folosit indulcitor in loc de zahar pentru a putea manca si tata. Pentru o reinterpretare moderna, am decorat cu biscuiti Oreo, care ii plac surorii mele.

Blatul: Eu am folosit oua marime L. Se bat spuma albusurile, cu mixerul, cu un praf de sare si indulcitorul lichid. Separat, se bat galbenusurile, cu mixerul, pana se albesc, se adauga treptat 200 gr de unt moale, spuma de albusuri si 10 linguri de lapte, omogenizand cu mixerul. Apoi se adauga cacaua, faina si praful de copt, amestecand usor cu o spatula. Din compozitia rezultata se coace un singu

Tort Amandina de casa


Portii

16

portii


Timp preparare

78

minute


Timp gatire

78

minute

Ingrediente

  • 230 gr unt

  • 6 buc ou

  • 5 ml indulcitor lichid

  • varf de cutit sare

  • 14 linguri lapte

  • 3 linguri cacao neagra

  • 6 linguri faina alba

  • 10 gr praf de copt

  • 400 ml apa

  • 1 lingura indulcitor pudra

  • 2 lingurite esenta de rom

  • 175 gr ciocolata neagra

  • 250 gr crema mascarpone

  • 17 buc biscuiti Oreo

  • 30 gr ciocolata alba

Mod de preparare

  • Blatul: Eu am folosit oua marime L. Se bat spuma albusurile, cu mixerul, cu un praf de sare si indulcitorul lichid. Separat, se bat galbenusurile, cu mixerul, pana se albesc, se adauga treptat 200 gr de unt moale, spuma de albusuri si 10 linguri de lapte, omogenizand cu mixerul. Apoi se adauga cacaua, faina si praful de copt, amestecand usor cu o spatula. Din compozitia rezultata se coace un singur blat, 36 de minute, la foc mic, intr-o tava pregatita cu foaie de copt, blat care se taie in doua foi, dupa racire, ori se coc din start doua foi (aproximativ 15 minute fiecare), daca va este mai usor asa.
  • Siropul: Se fierb pe foc mic, aproximativ 5 minute, apa si indulcitorul pudra, se dau de pe foc, se adauga esenta de rom si se lasa la racit.
  • Crema de ciocolata: Se amesteca crema mascarpone cu mixerul, se adauga 100 gr de ciocolata neagra topita pe baie de abur si racita, omogenizand.
  • Glazura: Intr-un ibric, se fierb pe foc mic 4 linguri de lapte cu 30 gr de unt si 75 gr de ciocolata neagra, indepartand, din cand in cand, ibricul de flacara, pentru a nu arde amestecul. Se amesteca energic cu o lingurita. Dupa ce compozitia s-a omogenizat si s-a ingrosat usor, se da de pe foc. Se lasa la racit aproximativ 5 minute.
  • Montare: Cum am precizat mai sus, se taie pandispanul in doua foi, apoi se insiropeaza. Se distribuie uniform crema, avand grija sa pastram cam 3-4 linguri si pentru decor. Se adauga cu grija capacul. Se toarna glazura (chiar daca este calduta) peste tort, apoi se da la frigider o ora, sa se inchege.
  • Decor: Se topeste ciocolata alba pe baie de abur si se lasa la racit. La final, se umple un pos cu crema ramasa, se decoreaza tortul cu flori, alternand cu biscuiti Oreo. Se stropeste cu ciocolata alba, topita. Se da la rece pana la servire. Apoi se portioneaza.

Share