Torturi

Tort Alex 2- caramel

Cum pe 24 nov “generalul” meu implineste 2 anisori, l-am sarbatorit in avanpremiera in weekend.
Asa ca bunica” Idi” a intrat in actiune si …asta a iesit…
Si cea mai mare multumire a mea a fost aseara cand am plecat de la el si mi-a spus:”..noapte buna bunica mea ..” ! Am crezut ca-l pap tot tot atat de drag mi-a fost…

Cana de zahar  o punem la caramelizat intr-o cratita cu doi stropi cu apa.Cand este gata topit, pe o farfurie unsa cu unt, rasturnam caramelul si il lasam la racit.

Blatul il pregatim astfel:
Galbenusurile impreuna cu apa si cu zaharul le batem bine cu mixerul. 
Adaugam cate o lingura cu faina amestecata cu praful de copt

Tort Alex 2- caramel


Timp preparare

32

minute


Timp gatire

32

minute

Ingrediente

  • 10 oua

  • 2 linguri apa calduta

  • 12 linguri zahar

  • 12 linguri faina

  • 1 plic praf de copt

  • 1 varf cutit sare

Mod de preparare

  • Cana de zahar  o punem la caramelizat intr-o cratita cu doi stropi cu apa.Cand este gata topit, pe o farfurie unsa cu unt, rasturnam caramelul si il lasam la racit.

    Blatul il pregatim astfel:
    Galbenusurile impreuna cu apa si cu zaharul le batem bine cu mixerul. 
    Adaugam cate o lingura cu faina amestecata cu praful de copt .Actionam mixerul pina adaugam toata faina. Va rezulta un aluat dens, destul de gros.
    Albusurile se bat spuma cu sarea, bine de tot.Jumatate din ele le adaugam la galbenusuri si cu miscari line amestecam spuma cu aluatul pina incirporam bine albusurile.Adaugam si cealalta jumatate de albusuri spuma si procedam la fel, obtinand un aluat destul de consistent.
    O tava o tapetam cu hartie de copt, o ungem cu putin unt si turnam blatul pe care il nivelam in tava cu o lingura.
    Cuptorul va fi preincalzit cu 10 minute inainte , introducem tava la 180 grade pentru aproximativ 25 minute cand incercam blatul cu scobitoarea, daca este copt.
    Scoatem tava si blatul il punem pe un grilaj sa se raceasca .
    Pentru ca am fost multi invitati la masa, eu am preparat tortul nepotelului in cantitate dubla, atat crema cat si blatul, apoi unul din blaturi l-am sub forma cifrei 2 cum veti vedea in imagini.
    Preparam crema amestecand untul de arahide cu galbenusurile, mierea, zaharul vanilat si sarea.Zaharul caramel racit il macinam si il adaugam impreuna cu frisca pusa rand pe rand in crema.Amestecam crema ca sa se omogenizeze toate ingredientele.
    Blaturile le-am taiat in doua pe orizontala si am intins crema intre foi, dupa care se incepe ornarea tortului, fiecare dupa imaginatie.
    Mi-ar fi placut sa stiu sa fac masinutele din zahar cu miere dar….m-am lasat pagubasa.
    Pofta mare !

Share