Deserturi

Tort

Blatul:Separam albusurile de galbenusuri (ouale trebuie sa fie la temperatura camerei).Impartim cantitatea de zahar alocata blatului.Intai batem spuma albusurile cu 8 linguri de zahar si un praf de sare.Mixam galbenusurile cu celelate 8 linguri de zahar. Adaugam 2 linguri de cacao proaspat cernuta, praful de copt stins intr-o lingurita de suc proaspat de lamaie si esenta de rom.Turnam in fir subti

Tort

Ingrediente

  • Pentru blat: 8 oua 16 linguri de zahar tos 1 praf de sare 8 linguri de ulei 8 linguri apa minerala 1 plic praf de copt stins intr-o lingura suc de lamaie 15 linguri (cu varf) faina alba, proaspat cernuta 2 linguri cacao 1 sticluta esenta de rom 50 gr. nuca macinata Pentru sirop: 15 linguri de zahar tos 10 linguri apa rece 1 sticluta esenta de rom Pentru crema: 400 ml frisca lichida 100 gr. ciocolata alba 1 plic gelatina 30 ml apa rece 100 gr. stafide 1 esenta de vanilie Pentru decor: 1 cutie mascarpone de la Delaco + 50 ml frisca lichida 100 gr. zahar pudra 100 gr ciocolata cu lapte 30 ml frisca lichida semintele unui fruct de rodie

Mod de preparare

  • Blatul:Separam albusurile de galbenusuri (ouale trebuie sa fie la temperatura camerei).Impartim cantitatea de zahar alocata blatului.Intai batem spuma albusurile cu 8 linguri de zahar si un praf de sare.Mixam galbenusurile cu celelate 8 linguri de zahar. Adaugam 2 linguri de cacao proaspat cernuta, praful de copt stins intr-o lingurita de suc proaspat de lamaie si esenta de rom.Turnam in fir subtire uleiul,apoi apa minerala.Incorporam alternativ spuma de albusuri si faina proaspat cernuta in compozitia obtinuta.Ungem tava cu putin ulei, o tapetam cu faina si turnam compozitia de blat.Coacem blatul la temperatura moderata. Mie mi-au trebuit cca 45 min la 175 grade.Siropul:Se prepara intr-un ibric, la foc mic,amestecand apa cu zaharul si esenta de rom. Il lasam deoparte la racit.Crema: Se prepara dupa cum urmeaza: incalzim cca 200 ml frisca lichida intr-o craticioara la foc mic. Rupem ciocolata alba bucatele, le adaugam peste frisca incalzita si luam craticioara de pe foc. Amestecam pana se topeste ciocolata complet si obtinem un amestec omogen. Il lasam sa se raceasca, apoi il dam la frigider pentru 15-20 minute.Intre timp punem gelatina la hidratat in 30 ml apa rece (intr-un pahar de plastic). Dupa ce se incheaga gelatina, incalzim putin paharul la baie de aburi pana devine gelatina lichida.Scoatem crema de la frigider, adaugam restul de frisca si gelatina, mixam la viteza mare pana obtinem consistenta dorita. La final adaugam in crema stafidele hidratate in esenta de vanilie.Prepararea cremei mascarpone:Mixam 50 ml frisca lichida cu zaharul pudra si adaugam pe rand cate o lingura de mascarpone.Asamblarea:Blatul se taie in doua. Il insiropam, asezam partea de jos a blatului pe un platou, adaugam toata crema de frisca (cea preparata cu ciocolata alba).Asezam cealalta parte de blat insiropat peste crema si dam la rece pentru cca 1 ora.Scoatem tortul din frigider, il imbracam intr-un strat de crema de mascarpone.Decoram cu glazura de ciocolata (obtinuta prin topirea pe foc a 100gr. ciocolata cu lapte +30 ml frisca lichida) si seminte de rodie.Pofta buna!

    blatul se prepara cu o zi inainte

Share