Romaneasca

Tochitura a la Sidy

Inainte de transformarea tochiturii in preparat de restaurant, tochitura era mult mai simpla si era incununarea cu succes a unei zi de munca, ziua in care se taia porcul. De fapt, numele sau este un regionalism moldovenesc “tochit”, adica slanina care se topea in ziua taierii porcului si se faceau jumari, pe care taranii le mancau cu mamaliga. Mai apoi, reteta a evoluat… Reteta acestei tochituri este pe cat de simpla, pe atat de gustoasa.

Incingem vasul de tuci si topim in el untura. Carnea o taiem in cubulete, iar carnatul in felii. Calim carnea in untura topita, pe toate partile, pana isi schimba culoarea. Adaugam apoi rondelele de carnati. Dupa ce toate au prins o crusta, adaugam usturoiul trecut prin presa, supa, acoperim vasul si lasam sa fiarba la foc moderat cam o ora. Daca mai trebuie, putem adauga putina supa. Potrivim gus

Tochitura a la Sidy


Portii

6

portii


Timp preparare

45

minute


Timp gatire

45

minute

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc

  • 200 gr carnat afumat

  • 2 linguri untura

  • 1 buc capatana de usturoi

  • 250 ml supa de porc

  • dupa gust sare

  • dupa gust piper

  • varf de cutit boia afumata

  • 400 gr faina de malai

  • 100 gr gris

  • 2.5 l apa

  • 1 lingura unt

  • 6 buc ou

  • 250 gr branza de burduf

Mod de preparare

  • Incingem vasul de tuci si topim in el untura. Carnea o taiem in cubulete, iar carnatul in felii. Calim carnea in untura topita, pe toate partile, pana isi schimba culoarea. Adaugam apoi rondelele de carnati. Dupa ce toate au prins o crusta, adaugam usturoiul trecut prin presa, supa, acoperim vasul si lasam sa fiarba la foc moderat cam o ora. Daca mai trebuie, putem adauga putina supa. Potrivim gustul cu sare si piper si adaugam putina boia, pentru culoare.
  • Preparam mamaliguta. Se pune apa la fiert, cu o lingurita de sare. Cand apa clocoteste, se adauga malaiul in ploaie, amestecand mereu, sa nu se formeze cocoloase. Se lasa mamaliga sa fiarba la foc mic, cam 15 minute, invartind in ea din cand in cand. Adaugam, dupa cele 20 de minute, o lingura cu unt si grisul in ploaie, invartim si lasam sa mai fiarba 15 minute, dupa care mamaliga este gata.

Share