Vegetariana

Telina coapta in unt

Este extrem de gustoasa, fie ca atare, langa o salata verde, fie langa o friptura sau peste, fie facuta piure. Totul este sa aveti rabdare cu ea – trebuie sa stea la cuptor minim trei ore, spre cinci.

Alegeti o telina potrivita, nu una foarte mare. Spalati-o bine, cu mare atentie sa nu ramana pamant intre escrescente, pe care mai bine le taiati ca sa aveti acces la santurile care pastreaza nisipul/pamantul. Alegeti o caserola/oala mica, preferabil una de fonta, nu cu mult mai mare decat telina. Taiati o bucata mare de hartie de copt, puneti-o in oala, asezati telina si turnati o cantitate gener

Telina coapta in unt


Portii

4

portii


Timp preparare

125

minute


Timp gatire

125

minute

Ingrediente

  • 500 gr telina radacina

  • 100 ml ulei de masline

  • 100 gr unt

  • 1 lingura sare de mare

  • 1 lingura boabe de piper

  • 2 buc capatana de usturoi

  • 1 crenguta de cimbru

  • 1 crenguta de rozmarin

Mod de preparare

  • Alegeti o telina potrivita, nu una foarte mare. Spalati-o bine, cu mare atentie sa nu ramana pamant intre escrescente, pe care mai bine le taiati ca sa aveti acces la santurile care pastreaza nisipul/pamantul. Alegeti o caserola/oala mica, preferabil una de fonta, nu cu mult mai mare decat telina. Taiati o bucata mare de hartie de copt, puneti-o in oala, asezati telina si turnati o cantitate generoasa de ulei de masline, cat sa aveti un deget de ulei sub telina. Adaugati multa sare de mare, boabe de piper, cimbru si rozmarin proaspete, cateva capatani mari de usturoi taiate in doua si jumatate de pachet de unt taiat felii.
  • Bagati la cuptor, la foc mic – cam 150°C. Dupa primele doua ore, din cand in cand, ungeti cu ajutorul unei linguri telina cu grasimea de pe baza oalei, macar de doua, trei ori. Cand este moale si de o culoare auriu-caramelizat spre maro, telina este gata. Feliati si mancati cu tot cu coaja! Doar v-am spus sa o spalati bine, nu?

Share