Deserturi

Tarta cu visine

Preparam mai intai foaia de tarta.Aceasta va trebui sa stea la frigider,timp in care vom prepara umplutura.Cernem faina,o amestecam cu sarea si praful de copt.De data aceasta,praful de copt are rolul doar de a fragezi aluatul,nu de a-l ajuta sa creasca.Apoi amestecam cu zaharul brun si aromele.Untul rece de la frigider il taiem cubulete,il punem in amestecul de faina si amestecam repede cu varfurile degetelor.Vom obtine o compozitie asemanatoare pesmetului.Adaugam ouale si apa.Framantam pana obtinem un aluat omogen.Nu trebuie sa exagerati cu framantatul,nu este nevoie pentru aluatul de tarta.Daca compozitia este prea moale,mai adaugam putina faina.Facem o bila de aluat,acoperim cu folie alimentara si lasam la frigider pentru 30 de minute.Pentru umplutura am folosit visinele din cele doua borcane de compot si cam 300 ml de sirop.As fi putut pune chiar 400 ml,mi-ar fi placut o umplutura putin mai fluida.Praful de budinca il amestecam cu putin sirop.Apoi il incorporam in restul de visine cu sirop.Punem vasul pe foc si amestecam pana cand amestecul se ingroasa.E momentul sa punem esenta de migdale si scortisoara.Adaugam si afinele.Le-am pus doar la final pentru ca fructele sa ramana intregi.Lasam umplutura sa se raceasca.Scoatem aluatul de la frigider,il impartim astfel incat sa ne ramana putin si pentru grilajul de deasupra. Intindem o foaie rotunda,de dimensiunea tavii in care coacem tarta,avand grija sa ramana suficient aluat cat sa imbracam si marginile vasului. Daca nu folosim o tava antiaderenta,o tapetam in prealabil. Dupa ce asezam foaia in tava,aranjam si marginile,taind surplusul daca este nevoie. Punem umplutura in tava peste foaie,apoi pregatim din aluatul retinut,un grilaj din fasii inguste.Am vrut sa fac o plasa dar incercarea mea a esuat,e un aluat cu care nu se lucreaza prea usor.Punem tava in cuptorul preincalzit,timp de 30-40 de minute. Lasam sa se raceasca si pudram cu zahar.

Asa cum v-am spus,in acest week-end am fost mai cuminte la capitolul dulciurele .Motivele ar fi mai multe,o raceala care s-a gandit sa ma viziteze in prag de primavara,apoi fetele au zis ca prea ma razbun in week-end pentru poftele indurate in timpul saptamanii si apoi n-am prea avut nici timp nici prea multa inspiratie.Deci nu am decat un desert simplu,foarte aromat si cu fructe.

Tarta cu visine

Ingrediente

  • Pentru foaia de tarta: 350 gr faina 150 gr zahar brun 170 gr unt 2 oua 2 linguri apa rece Sare 5 gr praf de copt Pudra de portocale Esenta de vanilie Pentru umplutura: Visine din compot pentru prajituri(din rezerva proprie,la anul triplez portia)2 borcane de 400 ml Afine congelate Un plic budinca cu gust de vanilie Cateva picaturi esenta de migdale lingurita scortisoara

Mod de preparare

  • Asa cum v-am spus,in acest week-end am fost mai cuminte la capitolul dulciurele .Motivele ar fi mai multe,o raceala care s-a gandit sa ma viziteze in prag de primavara,apoi fetele au zis ca prea ma razbun in week-end pentru poftele indurate in timpul saptamanii si apoi n-am prea avut nici timp nici prea multa inspiratie.Deci nu am decat un desert simplu,foarte aromat si cu fructe.

Share