Romaneasca

Taci si-nghite

Satioasa si buna de te lingi pe degete, “taci si-nghite” este un preparat traditional din zona Ardealului. “Celebra si magnifica coptura transilvaneana, este o capodopera veche, cunoscuta de secole. E raspandita si inghitita in tacere, in toata tara – ca o gateala savuroasa si suficient de rafinata ca sa abureasca pe mese simandicoase, exprimand totodata ceva din gustul si din simtirea puternic romanesti de pe vremuri…”, zicea Radu Anton Roman. Este absolut delicioasa, usor de preparat si mai arata si bine, cu toate ca are un nume care starneste rasete, dar cand gusti din acest preparat, nu o sa mai scoti un sunet…

Se face o mamaliga mai moale, in laptele amestecat cu apa si sarea, pe care le-am dat in clocot. Turnam putin cate putin faina de malai, amestecand mereu. Fierbem, amestecand, cam 15-20 de minute, pana este fiarta.. Radem cascavalul si telemeaua pe razatoarea cu ochiuri mici. Cand mamaliga e gata, adaugam untul, branza si cascavalul pe care le-am razuit. Amestecam, pana cand acestea se topesc.. Un

Taci si-nghite


Portii

5

portii


Timp preparare

35

minute


Timp gatire

35

minute

Ingrediente

  • 350 gr faina de malai

  • 900 ml apa

  • 600 ml lapte

  • 6 buc ou

  • 150 gr telemea

  • 150 gr cascaval

  • 75 gr unt

  • dupa gust sare

Mod de preparare

  • Se face o mamaliga mai moale, in laptele amestecat cu apa si sarea, pe care le-am dat in clocot. Turnam putin cate putin faina de malai, amestecand mereu. Fierbem, amestecand, cam 15-20 de minute, pana este fiarta.
  • Radem cascavalul si telemeaua pe razatoarea cu ochiuri mici. Cand mamaliga e gata, adaugam untul, branza si cascavalul pe care le-am razuit. Amestecam, pana cand acestea se topesc.
  • Ungem un vas termorezistent cu unt, rasturnam in el mamaliga facuta si cu ajutorul unei linguri data prin unt, facem 6 adancituri in mamaliga. Spargem cate un ou in fiecare loc format cu lingura. NU mai e nevoie sa adaugati unt, pentru ca va iesi grasimea din mamaliga.
  • Dam tava la cuptorul dinainte incalzit si lasam pana cand se intareste albusul de deasupra, cam 10 minute maxim.

Share