Sirop / Compot

Sirop de soc (pentru iarna)

Alături de siropul de brad si cel de salcâm, siropul de soc nu trebuie sa lipsescă din camara noastră. Servit vara, cu felii de lamâie si cuburi de gheaţă sau iarna, indulcind ceaiurile, siropul de soc este unul dintre cele mai bune şi sănătoase siropuri traditionale româneşti.

Scuturam usor florile pentru a inlatura eventualele impuritati (eu nu le spal pentru ca nu vreau sa pierd mirosul placut, dar daca vreti sa o faceti nu le tineti mult sub jetul de apa). Florile scuturate le punem intr-o oala mare in volum si le acoperim cu apa (florile se ridica la suprafata, de unde le vom impinge inapoi in apa), le dam la foc mic si le lasam sa dea cateva clocote. Acoperim va

Sirop de soc (pentru iarna)


Timp preparare

32

minute


Timp gatire

32

minute

Ingrediente

  • flori de soc;

  • zahar;

  • lamai.

Mod de preparare

  • Scuturam usor florile pentru a inlatura eventualele impuritati (eu nu le spal pentru ca nu vreau sa pierd mirosul placut, dar daca vreti sa o faceti nu le tineti mult sub jetul de apa). Florile scuturate le punem intr-o oala mare in volum si le acoperim cu apa (florile se ridica la suprafata, de unde le vom impinge inapoi in apa), le dam la foc mic si le lasam sa dea cateva clocote. Acoperim vasul, lasam sa se raceasca dupa care il tinem la rece (nu neaparat in frigider, dar nici langa surse de caldura). 

    A doua zi strecuram sucul rezultat si stoarcem bine si florile. Sucul obtinut trebuie masurat obligatoriu pentru a sti cata cantitate de zahar trebuie adaugata. 

    Eu am avut 5 l de suc la care am pus 4 kg. de zahar si 2 lamai taiate felii subtiri. 

    Punem la fiert la foc mic amestecand din cand in cand. Si pentru ca nu vreau sa am surprize (siropul sa fermenteze) il fierb pana devine lipicios (nu se va ingrosa foarte tare). 

    Se toarna fierbinte in sticle curate (eu folosesc intotdeauna sticle in care a fost alcool si asa scap de spalat si de dezinfectat; in plus, sucul tine foarte bine). 

    Personal, acest sirop imi place foarte mult. Vara prepar bauturi racoritoare si il folosesc la insiropat prajiturele sau topping pentru inghetata. Iar iarna il pun in ceaiuri sau il folosesc drept inlocuitor al unor medicamente de dureri in gat. 

    Este sanatos, gustos, parfumat si daca urmati aceasta reteta nu veti da gres!

Share