Diverse

“Sherkasieh” cu pui – Pui chirchiz cu orez-reteta specific iordaniana

PuiulPuiul se spala si cu ajutorul unui prosop de bucatarie se usuca.Intr-o tigaie se incinge uleiul, se adauga usturoiul, scotisoara si sferturile de pui.Se sareaza, se pipereaza si se adauga sofranul.Se adauga apa si se lasa la foc mic pana s-a fiert puiul.Se scoate puiul si se pune intr-o tava de cuptor .Intr-o tigaie antiaderenta se pune faina si se amesteca incotinuu pana a luat o culoare bej

“Sherkasieh” cu pui – Pui chirchiz cu orez-reteta specific iordaniana

Ingrediente

  • Sherkasieh este o mancare festiva care se serveste in ocazii deosebite.In anul 1878 imperiul otoman a stabilit o colonie de circhizi in Amman; ei s-au integrat societatii ammanite si au adus cu ei obiceiuri culinare care au fost apreciate de comunitatea araba.Sherkasieh se serveste pe tavi mari; am fotografiat aceasta mancare asa cum am pregatit-o eu cand am avut musafiri.Pentru pui-1 pui taiat in sferturi-2 lingurite ulei de masline-2 cepe mici taiate marunt-4-5 catei de usturoi zdrobit cu sare( ca pentru mujdei)-sare dupa gust-piper proaspat macinat dupa gust-1-4 lingurita sofran-1 baton de scortisoara-1/3 cana de faina-1 lingurita piper de Aleppo-1/4 lingurita condiment All spice-2 cani de nuca-1 lingura suc de lamaiePentru orez-3 pahare de orez Basmati-3 linguri de unt sau margarina de palmier Al Gazzal-1/2 cana ardei verde taiat julien-1/2 cana de ardei rosu taiat julien-1/2 cana morcovi taiati marunt-1 conserva de boabe de porumb-1/2 pahar mazare congelata-4 pahare de supa de pui-1/4 lingurita oregano-1/2 de ceapa taiata marunt-1 lingurita de sare-1/4 lingurita de sofran-1/4 lingurita piper proaspat macinat-1 mana de patrunjel verde taiat marunt pentru d cor-1/2 cana seminte de pin (snobar )-1/2 cana seminte de migdale jumatati

Mod de preparare

  • PuiulPuiul se spala si cu ajutorul unui prosop de bucatarie se usuca.Intr-o tigaie se incinge uleiul, se adauga usturoiul, scotisoara si sferturile de pui.Se sareaza, se pipereaza si se adauga sofranul.Se adauga apa si se lasa la foc mic pana s-a fiert puiul.Se scoate puiul si se pune intr-o tava de cuptor .Intr-o tigaie antiaderenta se pune faina si se amesteca incotinuu pana a luat o culoare bej-deschis.Se adauga piperul de Aleppo si condimentul all spice si se mai lasa pe foc cca jumatate de minut.In blender se macina nuca, se adauga faina cu condiment; se adauga supa de pui treptat pana se obtine un sos mai gros.Se fierbe sosul astfel obtinut la foc mic 20 de minute.Se ia de pe foc, se adauga sucul de lamaie si se pune peste pui.Se lasa la rece cel putin 2 ore.Se da la cuptorul preincalzit la 220 de grade pana se rumeneste.OrezulSe pune untul intr-o cratita antiaderenta si se prajesc semintele de pin si migdale pana iau o culoare aurie.Se scot semintele intr-un bol.In acelasi unt se calesc ceapa, ardeii si morcovii 5 minute,apoi se adauga orezul oparit si spalat; se mai lasa cateva minute sa se caleasca impreuna cu legumele; se adauga supa de pui, sarea, restul condimentelor si sofranul si se lasa la fiert la foc mic 20 de minute.Se lasa orezul acoperit cca 15 minute ; se adauga conserva de boabe de porumb, se amesteca, apoi se pune pe un platou.Se pune puiul peste orez, se presara semintele de pin, migdalele si patrunjelul taiat marunt.Se serveste cu salata araba mixta,salata de castraveti cu iaurt sau simplu cu iaurt.Pofta buna!

Share