Nordica

Semlor

Chifle dulci, pufoase, umplute cu crema de migdale si frisca.

Intr-o cratita, topim untul, apoi adaugam 230 ml de lapte si incalzim, pana cand atinge 40°C. Dizolvam drojdia in amestecul de unt si lapte si o lasam sa se activeze timp de 10-15 minute.. In bolul mixerului, combinam faina cu sarea, cardamonul si 0.25 cana de zahar brut. Adaugam un ou si amestecul de drojdie. Framantam timp de 6-8 minute sau pana cand aluatul este elastic si omogen. Acoperim bol

Semlor


Portii

12

portii


Timp preparare

25

minute


Timp gatire

25

minute

Ingrediente

  • 3.5 cani faina alba

  • 0.5 lingurita sare

  • 0.5 cana zahar brut din trestie de zahar

  • 2 lingurite cardamon macinat

  • 2 buc ou

  • 7 gr drojdie uscata

  • 350 ml lapte

  • 80 gr unt

  • 1.5 cani migdale

  • 1 lingurita coaja rasa de portocala

  • 150 ml smantana grasa de frisca

  • 1 lingura zahar pudra

Mod de preparare

  • Intr-o cratita, topim untul, apoi adaugam 230 ml de lapte si incalzim, pana cand atinge 40°C. Dizolvam drojdia in amestecul de unt si lapte si o lasam sa se activeze timp de 10-15 minute.
  • In bolul mixerului, combinam faina cu sarea, cardamonul si 0.25 cana de zahar brut. Adaugam un ou si amestecul de drojdie. Framantam timp de 6-8 minute sau pana cand aluatul este elastic si omogen. Acoperim bolul si lasam sa dospeasca timp de 1-1.30 ore sau pana cand isi dubleaza volumul.
  • Pregatim 2 tavi cu hartie de copt sau pres de silicon. Impartim aluatul in 12 bucati si formam bile. Transferam bilele de aluat pe tava, lasand o distanta de 5-6 cm intre ele. Acoperim tava si lasam la a doua dospire pentru inca 35-45 de minute.
  • Incalzim cuptorul la 200°C. Ungem cu ou, in strat uniform, bilele de aluat si le coacem timp de 15 minute sau pana cand sunt frumos rumenite.
  • Transferam chiflele pe gratarul de racire, le acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca.
  • Intre timp, pregatim umplutura. Punem migdalele, impreuna cu restul de zahar brut si coaja de portocala, in robotul de bucatarie. Mixam, pana cand obtinem o pasta grunjoasa.
  • Luam fiecare chifla in parte si cu un cutit ascutit taiem un capacel.
  • Scoatem miezul din fiecare chifla si il punem intr-un bol. Peste miez, adaugam restul de lapte si pasta de migdale. Omogenizam, pana obtinem o textura cremoasa. Daca compozitia este prea uscata, mai adaugam putin lapte.
  • Umplem chiflele cu crema de migdale.
  • Batem frisca, o transferam in punga pentru decorat si ornam dupa preferinta. Punem capacul si pudram cu zahar.

Share