Romaneasca

Sarmalute umplute cu urda

Nu puteam sa cred ca aceste sarmale pot sa aiba un gust atat de bun, numai cu urda umplute… Bunatatile acestea le-am mancat in Bucovina, la o pensiune agroturistica din Gura Humorului. Revenind acasa, le-am testat si eu. Sunt delicioase.

Scoateti cu un cutit ascutit cat de mult puteti din cotorul verzei. Intr-o oala de 4-5 l se pune apa si o lingura cu sare la fiert. Dupa primul clocot, se introduce capatana de varza, iar cu ajutorul unei furculite, desprindeti usor frunza cu frunza si le scoateti pe o farfurie. Nu le lasati prea mult in apa clocotita, pentru ca se vor rupe.. Ceapa se toaca marunt cu codite cu tot si se caleste in

Sarmalute umplute cu urda


Portii

6

portii


Timp preparare

65

minute


Timp gatire

65

minute

Ingrediente

  • 800 gr varza

  • 400 gr urda

  • 200 gr orez

  • 3 buc ceapa verde

  • 1 buc ardei gras rosu

  • 1 buc rosie

  • 100 gr carnat afumat

  • 500 ml bors

  • 1 crenguta de cimbru

  • 2 crengute de marar

  • dupa gust sare

  • dupa gust piper

  • 400 gr malai

  • 100 gr gris

  • 2.5 l apa

  • 1 lingura unt

  • 2 linguri ulei

Mod de preparare

  • Scoateti cu un cutit ascutit cat de mult puteti din cotorul verzei. Intr-o oala de 4-5 l se pune apa si o lingura cu sare la fiert. Dupa primul clocot, se introduce capatana de varza, iar cu ajutorul unei furculite, desprindeti usor frunza cu frunza si le scoateti pe o farfurie. Nu le lasati prea mult in apa clocotita, pentru ca se vor rupe.
  • Ceapa se toaca marunt cu codite cu tot si se caleste in ulei cam 5 minute. Orezul il prajim putin, impreuna cu ceapa, inainte de a-l amesteca cu urda. Urda o faramitam cu o furculita, tocam marunt mararul si ardeiul rosu il taiem cuburi mici. Amestecam apoi urda cu ceapa, orezul, ardeiul si mararul si asezonam cu sare si cu piper. Frunzele rupte sau cele care sunt mai groase se toaca marunt; vor forma patul pentru sarmalute.
  • Punem marar verde si cimbru in cratita, peste frunzele taiate, si incepem sa umplem sarmalele. Puneti foaia de varza in palma desfacuta si dupa ce ati adaugat compozitia, indoiti o margine a frunzei peste ea. Rulati restul frunzei cum procedati si la celelalte sarmalute (cu carne). Cand sunt gata rulate, le asezam in cratita peste frunzele taiate si asezam printre sarmalute cateva felii de carnat afumat, sa le dea un gust mai bun. Deasupra sarmalutelor taiem feliute o rosie si o asezam in cratita.
  • Daca aveti un vas de lut, puteti aseza sarmalutele in el si le preparati la cuptor. Turnam peste sarmalute borsul, pana le acopera, si le punem la fiert, pe aragaz sau in cuptor, cum doriti, la foc mic, acoperit. Dupa aproximativ o ora sunt gata fierte.
  • Intre timp, facem o mamaliguta buna romaneasca. Punem apa la fiert cu sare. Cand apa clocoteste, adaugam malaiul in ploaie, amestecand mereu sa nu se formeze cocoloase. Se lasa mamaliga sa fiarba la foc mic, cam 20 de minute, amestecam in ea din cand in cand. Adaugam dupa cele 20 de minute o lingura de unt si grisul in ploaie. Amestecam si lasam sa mai fiarba 15 minute, dupa care mamaliga este gata.
  • Frigeti niste carnati sau bucatele de carne si radeti putin cas de oaie proaspat. Puteti scoate si smantana din frigider. Toate optional… Dupa ce toate sunt gata, le puteti aranja pe platou sau portionate in farfurie. Se pot servi sarmalutele doar cu mamaliguta, dar va spun ca papilele gustative vor fi incantate de toate bunatatile aflate pe masa…

Share