Carne si fripturi

Sarmalute in cuib

Se separa frunzele de varza si se pun in apa rece, se lasa la desarat cam 1/2 ora ca sa nu fie prea acre. Se alege orezul, se spala bine, dupa care se pune intr-o sita la scurs. La fel si frunzele de varza, se pun la scurs, intr-o sita.Intre timp se curata ceapa si se spala bine. Se toaca ceapa marunt, se toarna ulei intr-o tigaie si se pune la prajit. Dupa ce ceapa se inmoaie, se pune orezul si sucul de rosii si se lasa sa fiarba impreuna cca. 10 15 minute, amestecand ca sa nu se prinda de fundul tigai. Se ia de pe foc si se lasa la racit.Dupa ce mixtul de ceapa, orez si suc de rosii s-a racit, se amesteca cu carnea tocata si se pune sare, piper si boia dulce, dupa gust. Daca se doreste, se mai poate pune pasta de tomate, sau suc de rosii, in compozitie si se amesteca bine. La nevoie se pune si un ou, ca sa lege, atunci cand carnea este prea grasa!Frunzele mici si subtiri se folosesc la sarmale iar cele mari la cuiburi. Daca sunt prea mari, se taie frunzele de varza in doua sau in patru bucati si se indeparteaza nervurile si cotoarele. Nervurile si cotoarele impreuna cu inima verzei , se taie marunt si se pun pe fundul vasului in care vom fierbe sarmalele, ca sa nu se afume. La fiert, se pot pune (optional!) bucati de soric, de slanina afumata, sau orice alte afumaturi ca sa dea sarmalelor gust bun.Umpleti frunzele de varza cu compozitia de mai sus, dar nu strangeti prea tare ca sa poata fierbe cat mai bine. Faceti sarmalele cat de mici puteti. Pe o foaie mare de varza puneti cate 5 sarmale, ca niste cuiburi si impaturiti bine. Asezati cuiburile intr-un vas cat mai inalt, iar deasupra puneti frunze de varza intregi sau taiate marunt. Deasupra puteti pune si un capac mai mic sau o farfurie (eventual de tabla) ca sa impiedice cuiburile sa se ridice la suprafata si sa fie mereu acoperite, ca sa fiarba bine. Turnati apa pana ce le acopera si puneti-le sa fiarba la foc mic, ca sa nu iasa compozitia din ele. Daca scade apa, se mai adauga pentru ca sa fie mereu acoperite. Dupa 2/3 ore se opreste focul (se gusta daca sarmalele sunt fierte!) si se lasa sa se raceasca cu capacul pus pe oala.Sarmalele in cuib se pot servi cu smantana (sau iaurt), mamaliguta si ardei iute.Pofta buna!

Daca va place, puteti folosi boia de ardei iute. Puneti si o ceapa cruda la umplutura si sarmalele vor avea un gust aparte. In loc de suc de rosii puteti folosi 2-3 linguri de pasta de tomate. Aveti grija sa nu ardeti ceapa deoarece devine amara. Nu strangeti prea tare sarmalele, cand le modelati, ca sa poata fierbe cat mai bine. Daca frunza de varza este mai groasa sau are nervuri, presati-o cu dosul cutitului, fara s-o rupeti. Cand scade apa, mai adaugati, pentru ca sa fie mereu acoperite si sa nu se usuce. Pentru sarmale puteti folosi frunze de vita de vie iar pentru cuiburi, foi de varza murata! La fiert puteti sa folositi si cimbru sau marar uscat (sau verde), daca va place.

Facea bunica mea niste cuiburi de cate 5 sarmale, in foi de varza murata, de se topeau in gura, nu alta! De fiecare data cand cocea paine in cuptorul din tinda, facea si sarmale intr-un vas mare de lut pe care-l lasa sa forfoteasca pana a doua zi. Secretul era ca facea compozitii diferite pentru cele 5 umpluturi, ceea ce le facea speciale. Folosea diferite feluri de carne (de porc, pasare, vita,

Sarmalute in cuib

Ingrediente

  • 2 verze murate, una mare si una mica 1 kg carne tocata, de porc (de preferinta mai grasa) 2 cepe mari 1/2 l suc de rosii (sau pasta de tomate) 2 pahare rase cu orez sare de bucatarie, dupa gust piper macinat, dupa gust boia de ardei dulce, dupa gust cimbru sau marar uscat (optional)

Mod de preparare

  • Facea bunica mea niste cuiburi de cate 5 sarmale, in foi de varza murata, de se topeau in gura, nu alta! De fiecare data cand cocea paine in cuptorul din tinda, facea si sarmale intr-un vas mare de lut pe care-l lasa sa forfoteasca pana a doua zi. Secretul era ca facea compozitii diferite pentru cele 5 umpluturi, ceea ce le facea speciale. Folosea diferite feluri de carne (de porc, pasare, vita, pastrama, chiar si slanina) inclusiv hribi uscati pe lespede si nu pot sa va spun cat de bune erau! Neavand atat de multe ingrediente la dispozitie, mi-am propus sa fac o reteta simplificata de sarmale in cuib, folosind aceeasi compozitie pentru toate sarmalele. Si asa sunt excelente!Din ingredientele de mai jos am facut 15 cuiburi de sarmale.

Share