Bucataria italiana

Saltimbocca cu capere si verzisoare de Bruxelles

Saltimbocca – mancare italieneasca – se face de obicei din carne de vitel, dar aveam un cotlet de porc atat de frumos, ca era pacat de el sa nu-l fac astfel. Dupa cum ii spune si denumirea (saltimbocca = sare in gura), este o mancare mirifica. Incercati si nu veti regreta…

Se taie cotletul in felii – aproximativ 8 felii – si se bat ca pentru snitele, intre doua folii de plastic. Pe fiecare felie de cotlet asezam cate o felie de prosciutto, o apasam bine cu mana sa se lipeasca de cotlet. Pe partea cealalta a cotletului, presaram sare si piper proaspat macinat, frunze de salvie uscata, pe care le presam cu mana sa se lipeasca si ele bine de cotlet.. Trecem cotletele p

Saltimbocca cu capere si verzisoare de Bruxelles


Portii

8

portii


Timp preparare

47

minute


Timp gatire

47

minute

Ingrediente

  • 1 kg cotlet de porc

  • 8 felii prosciutto

  • 100 gr unt

  • 100 ml vin alb

  • 200 ml supa de porc

  • 2 linguri faina

  • 1 lingurita salvie uscata

  • 70 gr capere

  • 1 lingura ulei de masline

  • dupa gust sare

  • dupa gust piper

  • 700 gr varza de Bruxelles

  • 1 buc ceapa

  • 100 ml lapte

  • 1 lingurita amidon alimentar

  • varf de cutit nucsoara

  • 1 lingura marar proaspat

  • 1 crenguta de cimbru

Mod de preparare

  • Se taie cotletul in felii – aproximativ 8 felii – si se bat ca pentru snitele, intre doua folii de plastic. Pe fiecare felie de cotlet asezam cate o felie de prosciutto, o apasam bine cu mana sa se lipeasca de cotlet. Pe partea cealalta a cotletului, presaram sare si piper proaspat macinat, frunze de salvie uscata, pe care le presam cu mana sa se lipeasca si ele bine de cotlet.
  • Trecem cotletele prin faina, pe ambele parti, dar le scuturam de excesul de faina. Intr-o tigaie non-aderenta, punem uleiul si 25 gr de unt la topit. Punem cotletele la prajit cu partea cu sunca in jos si le lasam sa se rumeneasca frumos 2-3 minute pe o parte si alte 2-3 minute pe partea cealalta. Procedam la fel cu toate feliile de cotlet, pana se prajesc toate si le tinem la cald.
  • Adaugam vinul in tigaie si-l lasam sa dea in cateva clocote, apoi adaugam supa, acoperim si lasam sa fiarba, pana scade putin. Adaugam in sos 25 gr de unt si il lasam sa fiarba, pana se topeste, apoi adaugam toate cotletele si caperele, lasam sa fiarba impreuna vreo 15 minute, pana cand sunt gata.
  • Preparam intre timp verzisoarele de Bruxelles, pe care le fierbem in apa cu sare vreo 15-20 de minute, dupa ce le-am spalat. Dupa ce au fiert, le strecuram. Pastram o canita de zeama. Ceapa curatata o tocam marunt, apoi o sotam in 50 gr de unt, ce l-am pus la topit intr-un vas. Cand ceapa devine ca o pasta, adaugam verzisoarele fierte, ceasca cu apa in care au fiert verzisoarele, laptele, sare, piper si nucsoara. Lasam 20-25 de minute sa se inabuse, apoi presaram lingurita de amidon peste verzisoare, adaugam cimbrul si mararul verde si lasam sa dea in 1-2 clocote. Cine doreste, poate adauga si putina smantana pentru gatit.

Share