Deserturi

Rulada cu gem de gutui si nuca

Lasam ouale la temperatura camerei dupa care separam galbenusul de albus. Nucile curatate se dau foarte putin la cuptor cat sa nu fie crude. Se amesteca mereu in ele si nu se lasa nesupravegheate pentru ca se ard repede. Le curatam cat putem de cojita de deasupra dupa care o parte se macina si o parte se maruntesc la cutit. Galbenusurile se presara cu zahar vanilat, sare, esente si coaja de citric

Rulada cu gem de gutui si nuca

Ingrediente

  • 5 oua 5 linguri de faina 5 linguri de zahar cate o lingurita coaja de lamaie si portocala esenta de rom 1 pliculet zahar vanilat 1 borcan mic gem de gutui 1-2 maini nuca rumenita un praf de sare

Mod de preparare

  • Lasam ouale la temperatura camerei dupa care separam galbenusul de albus. Nucile curatate se dau foarte putin la cuptor cat sa nu fie crude. Se amesteca mereu in ele si nu se lasa nesupravegheate pentru ca se ard repede. Le curatam cat putem de cojita de deasupra dupa care o parte se macina si o parte se maruntesc la cutit. Galbenusurile se presara cu zahar vanilat, sare, esente si coaja de citrice. Batem cateva minute albusurile dupa care adaugam pe rand trei linguri de zahar din cele cinci pana se dizolva complet. Separat mixam galbenusurile si adaugam treptat restul de doua linguri de zahar. Incorporam la albusuri compozitia de galbenusuri si faina in ploaie. Amestecam usor de jos in sus doar cat sa omogenizam bine. In tava de aragaz tapetatata cu hartie de copt varsam aluatul si apoi il nivelam cu o spatula. Dam la cuptorul incalzit pentru 10-12 minute la aproximativ 150 de grade. Cand s-a rumenit usor pe margini facem testul cu scobitoarea in mijlocul aluatului. Daca scobitoarea iese curata este gata. Scoatem tava, lasam doua minute dupa care asezam aluatul cu tot cu hartie peste un prosop umed si stors. Pudram foarte putin cu zahar pudra dupa care rulam strans cu tot cu hartie. Il imbracam cu prosopul umed si lasam sa se raceasca. Se desface usor si se inlatura hartia. Umplem cu gemul care este la temperatura camerei ca sa-l putem intinde si presaram cu nuca peste tot. Rulam la loc, il punem in folie alimentara si-l dam la rece cateva ore. Se poate face si o glazura daca doriti sau pudram cu zahar vanilat, eu am pus nuca de cocos. Cel mai bine la aceasta rulada merge sa o ungem cu o lingura de gem si o inbracam in nuca. Acest aluat clasic de 5 oua cu 5 lg de zahar si 5 de faina este cel mai potrivit pentru rulada. Lingurile de faina nu trebuie sa fie nici pline cu varf dar nici prea scuturate ci potrivite. Rulada putem s-o umplem cu orice fel de gem (caise, fructe de padure, capsuni) doar sa fie mai gros sau crema de ciocolata, o conbinatie nemaipomenita : un borcan de 320 gr gem de nuca amestecat cu nuca macinata si putin rom.

Share