Romaneasca

Pulpite cu piper rosu rumenite la cuptor cu sos de sofran si unt

Arabii, cei mai mari consumatori de sofran, il folosesc la aromatizarea mancarurilor din miel, oaie, pui si orez. In Franta este indispenabil pentru bouillabaisse, in Italia pentru risotto, in Spania pentru paella. Sofranul este aromatizant, stimulator digestiv, purgativ, intaritor si afrodiziac.

Spalam bine pulpele si le stergem cu un servet de bucatarie. Piperul rosu il maruntim in mojar. Intr-un bol, punem piperul rosu, sare, ulei si boia afumata, le amestecam sa se omogenizeze, apoi ungem pulpele cu pasta obtinuta.. Dupa ce pulpele sunt unse pe toate partile, le lasam la rece 10 minute, apoi le asezam pe un gratar, pe care il punem intr-o tava. Punem putina apa in tava, cam 100-150 ml,

Pulpite cu piper rosu rumenite la cuptor cu sos de sofran si unt


Portii

4

portii


Timp preparare

42

minute


Timp gatire

42

minute

Ingrediente

  • 4 buc pulpa de pui

  • 1 lingurita boabe de piper rosu

  • dupa gust sare

  • varf de cutit boia afumata

  • 200 ml vin alb

  • varf de cutit sofran

  • 125 gr unt

  • 2 catei usturoi

  • dupa gust piper

  • 1 lingura zeama de lamaie

  • varf de cutit chives proaspat tocat

  • 2 linguri ulei

  • 150 ml apa

Mod de preparare

  • Spalam bine pulpele si le stergem cu un servet de bucatarie. Piperul rosu il maruntim in mojar. Intr-un bol, punem piperul rosu, sare, ulei si boia afumata, le amestecam sa se omogenizeze, apoi ungem pulpele cu pasta obtinuta.
  • Dupa ce pulpele sunt unse pe toate partile, le lasam la rece 10 minute, apoi le asezam pe un gratar, pe care il punem intr-o tava. Punem putina apa in tava, cam 100-150 ml, si o dam la cuptorul dinainte incalzit la 160-180°C, depinde de cuptorul fiecaruia. Dupa 45 de minute, intoarcem pulpele si le lasam sa se rumeneasca bine inca vreo 15 minute.
  • Cat timp stau pulpele la cuptor, preparam sosul de sofran. Reducem vinul cu sofranul, la foc potrivit, pana cand ajunge la jumatate din cantitate. Adaugam pe rand cate doua bucati de unt. Cum s-au topit, le adaugam pe celelalte, amestecand continuu cu telul. Luam sosul de pe foc, adaugam usturoiul dat prin presa, sare, piper si zeama de lamaie dupa gust. Amestecam bune si gustam sa vedem daca mai trebuie sa adaugam ceva. Deasupra sosului presaram cateva fire de chives tocate si il punem in sosiera apoi.

Share