Bucatarie internationala

Pulpa de vita gatita incetisor (slow cooked beef)

Presupun ca va veti speria initial de numarul ingredientelor. Va rog sa ma credeti, doar numarul lor nu este motiv de ingrijorare! Preparatul este unul simplu totusi, se face aproape singur prin metoda gatirii indelungi in mijlocul mirodeniilor care poate sunt multe, dar nicidecum ingrijoratoare pentru un pasionat de gusturi complexe.

Sa purcedem asadar cu pulpa de vita, pe care o saram, piperam si-o punem deoparte, pana scotocim dupa toate condimentele. Taiem apoi in cubulete potrivite morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina, ceapa, prazul si ardeii. Presaram o lingura de zahar brun intr-o tigaie de fonta, larga si cu laturile groase. Lasam sa se caramelizeze un pic, fara sa amestecam deloc, apoi adaugam brusc si deodata to

Pulpa de vita gatita incetisor (slow cooked beef)


Portii

10

portii


Timp preparare

105

minute


Timp gatire

105

minute

Ingrediente

  • 2 kg carne de vita

  • 100 ml ulei

  • 4 buc morcov

  • 2 buc radacina de patrunjel

  • 1 buc telina radacina

  • 2 buc pastarnac

  • 1 buc ceapa rosie

  • 1 buc praz

  • 1 buc ardei gras rosu

  • 1 buc ardei gras verde

  • 1 lingura zahar brun

  • 3 linguri pasta de rosii

  • 200 gr supa de vita

  • 1 cana vin rosu

  • 1 lingurita ienibahar

  • 1 lingurita piper

  • 4 buc cardamon

  • 2 frunze dafin

  • 1 buc baton de scortisoara

  • 4 buc cuisoare

  • 3 felii ghimbir

  • 2 felii coaja de portocala

  • 2 felii coaja de lamaie

  • 4 lingurite sare

Mod de preparare

  • Sa purcedem asadar cu pulpa de vita, pe care o saram, piperam si-o punem deoparte, pana scotocim dupa toate condimentele. Taiem apoi in cubulete potrivite morcovii, patrunjelul, pastarnacul, telina, ceapa, prazul si ardeii. Presaram o lingura de zahar brun intr-o tigaie de fonta, larga si cu laturile groase. Lasam sa se caramelizeze un pic, fara sa amestecam deloc, apoi adaugam brusc si deodata toate legumele, scuturam cu putere si ne asiguram ca fiecare cubulet este acoperit cu un pic de zahar brun caramelizat.
  • Este momentul sa stingem cu un pahar de vin rosu, amestecam abia acum, pana cand alcoolul din vin se evapora si ramane doar aroma. Adaugam pasta de rosii, precum si supa concentrata de vita, cat sa cuprinda pe trei sferturi legumele. Acoperim si trecem la carne. Folosim alta tigaie fierbinte si unsa bine, in care prajim iute pulpa pe toate partile.
  • Alcatuim un bouquet garni din: cardamon, ghimbir, scortisoara, cuisoare, piper, ienibahar, coaja de lamaie si de portocala. Nu de alta, dar sa nu trebuiasca a cauta prin vas dupa boabe, frunze si trunchi de scortisoara – mai bine sa fie legate intr-o bucata de tifon, nu?
  • Acestea fiind facute, trecem la un vas de fonta (sau de pamant ori ceramic), cuprinzator si potrivit pentru cuptor. Turnam legumele la baza, adaugam pulpa fripta superficial, o frunza-doua de dafin si bouquet garni. Completam cu supa sau apa, acoperim si-l uitam in cuptor 2-3 ore, depinzand de batranetea bovinei. Nu strica sa controlati o data sau de doua ori fragezimea si sa intoarceti pulpa pe dos.
  • Dupa trecerea acestui timp, in care aveti voie sa faceti orice, inclusiv sa va caramelizati frunzeturi si sa pregatiti garnitura preferata (orez, fructe, flori comestibile, fasii de castravete sau ridichi, salata, etc), puteti scoate pulpa frageda si suculenta pe un platou fierbinte. Treceti sosul prin sita si-l inspumati cu oleaca de smantana dulce…. trai nineaca!

Share