Europeana

Pui posat in lapte si afumat, cu sos de branza Cheddar

Cautam mereu feluri noi de a gati carnea de pui. Iata o ideee ceva mai iesita din comun.

Scoatem maruntaiele puiului si-l curatam de orice urme de pene sau puf. Decupam glanda sebacee a tartitei si legam pulpele la incheietura.. Il punem intr-o oala cu pereti dubli si-l acoperim cu un litru de lapte. Poate un litru nu este suficient intotdeauna, asadar va sfatuiesc sa aveti la indemana un litru in plus. Condimentam cu trei lingurite de piper alb boabe, doua lingurite de sare si un cat

Pui posat in lapte si afumat, cu sos de branza Cheddar


Portii

4

portii


Timp preparare

55

minute


Timp gatire

55

minute

Ingrediente

  • 1.5 kg pui

  • 1 l lapte

  • 3 buc pastarnac

  • 2 catei usturoi

  • 2 lingurite sare

  • 3 lingurite boabe de piper alb

  • 70 gr unt

  • 2 linguri sos de soia

  • 2 lingurite sos Hoisin

  • 100 gr branza Cheddar

  • 1 buc turmeric proaspat

Mod de preparare

  • Scoatem maruntaiele puiului si-l curatam de orice urme de pene sau puf. Decupam glanda sebacee a tartitei si legam pulpele la incheietura.
  • Il punem intr-o oala cu pereti dubli si-l acoperim cu un litru de lapte. Poate un litru nu este suficient intotdeauna, asadar va sfatuiesc sa aveti la indemana un litru in plus. Condimentam cu trei lingurite de piper alb boabe, doua lingurite de sare si un catel-doi de usturoi.
  • Spalam pastarnacul si indepartam impuritatile cu ajutorul partii abrazive a unui burete, lasandu-l in coaja. Punem alaturi de pui doua bucati de pastarnac si pe al treilea inauntrul lui.
  • Fierbem puiul astfel inobilat o ora.
  • In acest timp, topim o lingura de unt, il racim putintel si-l amestecam cu sos de soia si sos Hoisin.
  • Scoatem puiul si-l lasam la scurs pe un gratar ori intr-o strecuratoare, apoi il ungem meticulos pe toate partile cu emulsia de unt, sos de soia si Hoisin.
  • Infierbantam vasul afumatorii, punem doua linguri de talas de fag, potrivim accesoriile si gratarul, apoi asezam puiul. Punem capacul si cu o flacara abia vizibila afumam 20 de minute.
  • Intre timp, scoatem pastarnacii din oala de lapte si turnam laptele aromatizat in care a fiert puiul si mirodeniile intr-o cana decantoare. Asteptam ca grasimea sa se ridice la suprafata, apoi scurgem intr-un ibric laptele decantat si degresat.
  • Fierbem laptele, pana se reduce la jumatate din cantitatea initiala, dupa care radem branza Cheddar, un tubercul de turmeric si le adaugam, amestecand departe de flacara.
  • Cand compozitia s-a omogenizat, ii adaugam pastarnacii taiati cubulete si o trecem prin blender pentru a o inspuma. Am obtinut un sos onctuos, delicat, pe care inainte de servire il incalzim si-l imbogatim cu un cubulet de unt rece din frigider.

Share