Europeana

Prajitura Verdens Beste

In 2002, 69% dintre votanti considera Verdens Beste prajitura traditionala norvegiana. Este o prajitura usor de realizat chiar si de cei mai putin initiati.

Pentru inceput, prajim fulgii de migdale intr-o tigaie pusa pe foc moderat. Acestia trebuie sa fie usor rumeniti. Pentru a nu se arde, trebuie amestecat in permanenta, de preferat cu o spatula, pentru a nu se farama. Ii lasam la racit.. Pentru aluat, se freaca 100 gr de unt la temperatura camerei cu 100 gr de zahar pana devine cremos, dupa care se adauga pe rand 4 galbenusuri. Se amesteca bine dup

Prajitura Verdens Beste


Portii

12

portii


Timp preparare

75

minute


Timp gatire

75

minute

Ingrediente

  • 115 gr unt

  • 375 gr zahar

  • 100 gr faina alba

  • 2 praf de sare

  • 1 lingurita praf de copt

  • 8 buc galbenus de ou

  • 1 lingura zeama de lamaie

  • 75 gr fulgi de migdale

  • 40 gr amidon alimentar

  • 510 ml lapte

  • 5 gr gelatina

  • 300 ml smantana pentru frisca

  • 3 lingurite extract de vanilie

  • 50 ml apa

  • 4 buc albus de ou

Mod de preparare

  • Pentru inceput, prajim fulgii de migdale intr-o tigaie pusa pe foc moderat. Acestia trebuie sa fie usor rumeniti. Pentru a nu se arde, trebuie amestecat in permanenta, de preferat cu o spatula, pentru a nu se farama. Ii lasam la racit.
  • Pentru aluat, se freaca 100 gr de unt la temperatura camerei cu 100 gr de zahar pana devine cremos, dupa care se adauga pe rand 4 galbenusuri. Se amesteca bine dupa fiecare galbenus, pana la incorporare. Se adauga o lingurita de extract de vanilie, un praf de sare, 100 gr de faina (treptat), praful de copt si la sfarsit 4 linguri de lapte.
  • Intr-o tava de 30×40 cm tapetata cu hartie de copt, punem aluatul. Acesta este un aluat relativ dens (nu curge), asa ca il vom pune cu lingura in gramajoare distribuite pe toata suprafata tavii, dupa care nivelam pentru a obtine o foaie cu o grosime egala. Lasam tava in asteptare, pana facem bezeaua.
  • Pentru bezea, batem spuma 4 albusuri cu un praf de sare, dupa care se adauga zeama de lamaie. Se incorporeaza treptat 175 gr de zahar. Bezeaua trebuie sa fie tare, cu aspect lucios.
  • Se intinde bezeaua peste aluat. Se niveleaza si se prasara uniform fulgii de migdale prajiti. Se coace in cuptorul preincalzit la foc moderat – aproximativ 180°C, circa 25 de minute. Dupa ce s-a copt, se lasa la racit in tava.
  • Cat timp se coace foaia, pregatim crema. Se pune laptele cu 15 gr de unt la incalzit. Zaharul (100 gr) se bate cu 4 galbenusuri, pana se deschide la culoare. Se adauga amidonul si laptele fierbinte in fir subtire, amestecand continuu. Crema incepe sa se ingroase de la laptele fierbinte. Punem crema la fiert la foc foarte mic sau la bain-marie. Cand devine ca o smantana groasa, se ia de pe foc si se lasa sa se racoreasca. Se amesteca cu 2 lingurite de extract de vanilie si gelatina inmuiata in 50 ml de apa. Pana se raceste, mai amestecam din cand in cand, pentru a nu face pojghita.
  • Se bate frisca, pana cand devine pufoasa si cremoasa. Nu trebuie sa fie foarte tare.
  • Dupa ce crema s-a racit, la temperatura camerei, se incorporeaza treptat frisca. Daca doriti, puteti alege varianta mai simpla, inlocuind crema astfel facuta cu budinca de vanilie, la care adaugati gelatina si frisca.
  • Asamblarea prajiturii. Daca aveti o tava de 30×40 cm ar fi foarte bine. Crema este inca moale si curge. Daca nu aveti o tava potrivita, crema se va pune in doua etape. Blatul se taie pe jumatate. Se pune crema pe prima jumatate, dupa care se acopera cu cea de a doua jumatate. Se da la rece, pana crema se intareste bine si poate fi taiata in portii.

Share