Deserturi

Prajitura rasturnata cu portocale

Portocalele spalate foarte bine cu apa fierbinte si otet, se taie felii subtiri. Acestea se aseaza intr-o tava termorezistenta, se presara cele 100 g de zahar tos pentru caramelizat si miezul de nuca, apoi se introduce tava in cuptorul preincalzit, pentru cca. 10 minute, la 160 grade, pana ce se caramelizeaza portocalele si miezul de nuca.Intre timp, intr-un vas inalt se amesteca ouale, cu zaharul, mix-ul de ghimbir si portocale, apa de trandafiri, esenta de vanilie si se mixeaza pana ce se obtine o crema albicioasa si voluminoasa. Cu cat se mixeaza mai mult aluatul cu atat va fi mai pufos. Untul topit si un pic racorit se adauga in crema de oua, mixandu-se usor pana ce se inglobeaza, apoi se adauga faina cernuta, amestecandu-se usor de jos in sus, pana ce se omogenizeaza.Tava cu portocalele caramelizate se scoate din cuptor, atentie daca portocalele sunt prea zemoase, se scurge zeama obtinuta si se introduce tava din nou la cuptor, pana ce feliile devin aurii.Aluatul obtinut se toarna peste portocalele si nucile caramelizate, se scutura tava, ca aluatul sa se aseze bine, apoi se da la copt cca. 30 de minute la 180 grade. Dupa ce trece testul scobitorii, prajitura se scoate din cuptor, apoi fierbinte, sa rastoarna pe o farfurie, mai mare decat diametrul tavii. Atentie, farfuria se aseaza deasupra tavii, se tine strans cu ambele maini, mainile sa la aveti protejate cu manusi sau prosop de bucatarie, apoi se rastoarna tava brusc, pe farfurie, se ridica tava usor, apoi se lasa prajitura sa se raceasca complet. Inainte de servire se pudreaza cu zahar farin. Spor si pofta buna!

In luna ianuarie gazda provocarii Cutia misterelor – Mistery box challenge, provocare initiata de Cerasela Badr El-Din, a fost minunata si buna prietena Simona Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Intr-un final am reusit sa aduc si un dulce minunat. Multumesc http://www.reteta-video.ro/retete/prajitura-rasturnata-c

Prajitura rasturnata cu portocale

Ingrediente

  • Oua 5 bucati, Unt grasime 85% 200 g, Faina alba de grau 200 g, Zahar tos 200 g, Apa de trandafiri 1 lingurita, Amestec de ghimbir si portocale DeLuxe lingurita, Sare iodata 1 praf, Esenta de vanilie fiola, Portocale 2 bucati, Zahar tos pentru caramelizat 100 g, Miez de nuca cca. 50 g

Mod de preparare

  • In luna ianuarie gazda provocarii Cutia misterelor – Mistery box challenge, provocare initiata de Cerasela Badr El-Din, a fost minunata si buna prietena Simona Georgescu, cu al ei minunat blog: http://pumpkinmona.blogspot.ro/2016/01/provocarea-cutia-misterelor-mistery-box.html. Intr-un final am reusit sa aduc si un dulce minunat. Multumesc http://www.reteta-video.ro/retete/prajitura-rasturnata-cu-fructe-portocale-caramelizate.html, pentru inspiratie.P.S. Poze frumoase de prezentare, nu am, deoarece s-a epuizat tare repede rasturnata 😉

Share