Romaneasca

Prajitura cu trei blaturi si crema de lamaie

Prajiturile cu crema, desi au reputatia de a fi mai grele, sunt extrem de gustoase, iar aceasta prajitura cu crema de lamaie nu face exceptie si nu e deloc grea… Nimic nu a mai ramas prin farfurii, credeti-ma. Este o prajitura fina, care se topeste in gura, si are o crema aromata, usoara si racoroasa.

Separam albusurile de galbenusuri si punem cate 6 in cate 3 boluri (vom avea 3 blaturi). Incepem prepararea blatului 1: mixam spuma de la 6 albusuri cu un praf de sare, apoi adaugam 6 linguri de zahar pudra, mixam din nou, pana se intareste spuma. Adaugam treptat 3 linguri de amidon, amestecate cu 4 gr de praf de copt si apoi nuca de cocos. Intr-o tava de 37×26 cm, punem o foaie de napolitana si r

Prajitura cu trei blaturi si crema de lamaie


Portii

30

portii


Timp preparare

65

minute


Timp gatire

65

minute

Ingrediente

  • 18 buc ou

  • 18 linguri zahar pudra

  • 12 linguri amidon alimentar

  • 16 gr praf de copt

  • 3 linguri cacao

  • 100 gr nuca de cocos

  • 100 gr nuca macinata

  • 2 buc foi de napolitana

  • 2 linguri apa

  • 10 linguri zahar tos

  • 500 ml lapte

  • 2 buc lamai

  • 200 gr unt

  • praf de sare

  • 30 gr decoratiuni ciocolata

Mod de preparare

  • Separam albusurile de galbenusuri si punem cate 6 in cate 3 boluri (vom avea 3 blaturi). Incepem prepararea blatului 1: mixam spuma de la 6 albusuri cu un praf de sare, apoi adaugam 6 linguri de zahar pudra, mixam din nou, pana se intareste spuma. Adaugam treptat 3 linguri de amidon, amestecate cu 4 gr de praf de copt si apoi nuca de cocos. Intr-o tava de 37×26 cm, punem o foaie de napolitana si rasturnam blatul, pe care il nivelam cu ajutorul unei spatule. Dam tava la cuptorul dinainte incalzit, la 180°C, pentru 10-15 minute, pana cand blatul incepe sa-si schimbe culoarea.
  • Preparam blatul 2: mixam spuma de la 6 albusuri cu un praf de sare, apoi adaugam 6 linguri de zahar pudra, mixam din nou, pana se intareste spuma. Adaugam treptat 3 linguri de amidon amestecate cu 4 gr de praf de copt si apoi nuca macinata. In aceeasi tava, punem o foaie de napolitana si rasturnam blatul, pe care il nivelam cu ajutorul unei spatule. Dam tava la cuptor pentru 10-15 minute, pana cand blatul incepe sa-si schimbe culoarea.
  • Preparam si blatul 3: la 6 oua, separam albusurile de galbenusuri si mixam galbenusurile cu 6 linguri de zahar pudra, pana se albesc. Albusurile le mixam cu un praf de sare, pana se intaresc spuma. Adaugam apa, apoi adaugam treptat 3 linguri de amidon amestecat cu 8 gr de praf de copt si cacaua. Omogenizam si adaugam prima data jumatate din spuma de albusuri, amestecam lin cu spatula, abia dupa ce s-a omogenizat, adaugam si cealalta jumatate de spuma si amestecam lin. Punem hartie de copt in tava (37×26 cm) si nivelam blatul cu cacao, in tava, apoi dam la cuptor sa se coaca. Facem testul cu scobitoarea dupa aproximativ 35 de minute si daca scobitoarea e uscata, inseamna ca blatul e copt.
  • Lasam blaturile sa se raceasca pe un gratar. Preparam crema: mixam 12 galbenusuri cu 10 linguri de zahar tos, pana se fac spuma, adaugam 3 linguri de amidon, 100 ml de lapte si coaja de la cele doua lamai. Restul de lapte (400ml) il punem la fiert si cand da in clocot, adaugam spuma de galbenusuri, zeama de lamaie de la cele 2 lamai, reducem focul la mic, si amestecam continuu cu telul, pana se ingroasa crema. Lasam crema sa se raceasca. Dupa ce e rece, mixam untul si adaugam crema lingura cu lingura, pana obtinem o pasta cremoasa.
  • Trecem la asamblarea prajiturii: asezam pe un platou blatul cu nuca macinata, cu foaia de napolitana in sus, pe care o ungem cu 1/3 din crema, o nivelam cu o spatula. Asezam deasupra blatul cu cacao, mai punem 1/3 din crema, o nivelam, apoi adaugam blatul cu nuca de cocos cu foaia de napolitana in jos. Deasupra punem restl de 1/3 din crema si presaram ornamente din ciocolata sau radem ciocolata deasupra.

Share