Deserturi

Prajitura cu suc de rosii

Uneori, ne aducem aminte ca prin minune de gusturi ale copilariei in asa fel, incat simtim pana si mirosurile care ne fac sa calatorim in dulcea copilarie. Asa mi s-a intamplat si mie astazi, dar nu va ascund faptul ca mi se intampla des acest lucru. Mi-am adus aminte de o prajitura care imi place mult si nu am asteptat, am luat la mana caietele si notitele bunicii mele Ilona. Intr-un final, am gasit reteta si m-am gandit sa o impartasesc cu voi. Este o prajitura simplu de preparat, dar cu un gust divin, pe care cred ca nu o mai mancasem de 30 de ani, uitand cu desavarsire de existenta ei. Nu stiu de cand dateaza reteta si nu am gasit informatii referitoare la acest lucru; ceea ce stiu cu siguranta e ca bunica mea avea reteta de la mama ei, strabunica mea, Karolina.

Prepararea foilor: Amestecam intr-un bol sucul de rosii si uleiul, adaugam 12 linguri de zahar pudra, 500 gr de faina si amoniul. Peste amoniu, picuram otetul si abia dupa aceasta operatiune, amestecam ingredientele, din care framantam o coca omogena. Impartim coca in 4 bucati egale. Decupam din hartia de copt 4 forme de marimea tavii. Vom intinde fiecare bucata de coca pe hartia absorbanta, apoi

Prajitura cu suc de rosii


Portii

25

portii


Timp preparare

745

minute


Timp gatire

745

minute

Ingrediente

  • 12 linguri suc de rosii

  • 12 linguri ulei de floarea soarelui

  • 590 gr faina alba

  • 6 gr amoniu

  • 1 lingurita otet de vin alb

  • 500 ml lapte

  • 250 gr unt

  • 330 gr zahar pudra

  • 20 ml esenta de vanilie

  • 1 buc lamaie

  • 6 linguri gem de caise

Mod de preparare

  • Prepararea foilor: Amestecam intr-un bol sucul de rosii si uleiul, adaugam 12 linguri de zahar pudra, 500 gr de faina si amoniul. Peste amoniu, picuram otetul si abia dupa aceasta operatiune, amestecam ingredientele, din care framantam o coca omogena. Impartim coca in 4 bucati egale. Decupam din hartia de copt 4 forme de marimea tavii. Vom intinde fiecare bucata de coca pe hartia absorbanta, apoi asezam fiecare foaie obtinuta, rand pe rand, pe baza tavii. Coacem in cuptor preincalzit, la 180°C, timp de 8-10 minute, in functie de cuptorul fiecaruia. In cuptorul meu au fost de ajuns doar 6 minute. Este foarte important sa nu lasati foile sa prinda culoare inchisa. Lasam foile sa se raceasca.
  • Din lapte si 8 linguri de faina, vom fierbe la foc mic o crema. Trebuie sa amestecam continuu, cu un tel manual, in asa fel incat sa nu se formeze cocoloase. Lasam crema sa se raceasca, si, intre timp, preparam crema din unt. Preparam din untul la temperatura camerei, esenta de vanilie, coaja rasa de la o lamaie si 200 gr de zahar pudra, o crema “pufoasa”. Amestecam cu crema preparata in prealabil, pana cand obtinem o crema omogena. Eliminam de pe prima foaie hartia de copt, o asezam pe un tocator de lemn, o ungem cu gem de caise (eu folosesc pensula de bucatarie, in felul acesta gemul nu va fi in exces pe foaie), asezam a doua foaie, crema si terminam cu a treia foaie. Deasupra, asezam un tocator din lemn si asezam in frigider, pana a doua zi, pentru a permite foilor sa se inmoaie. A doua zi, presaram cu 4 linguri de zahar pudra si putem felia minunatia.

Share