Deserturi

Prajitura cu foi si crema de zahar ars

Un desert rafinat, colorat si bun de mancat!

Intr-o cratita, se caramelizeaza 75 gr de zahar, pana ce capata o culoare maro-deschis, si dupa ce a aparut putina spuma deasupra, se stinge cu 150 ml de apa fierbinte, lasandu-se la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se lasa sa se raceasca un pic. Se amesteca 125 gr de unt moale cu oul, sarea, coaja rasa de lamaie, 100 ml de smantana si se dilueaza cu siropul de zahar ars. Se adauga faina ame

Prajitura cu foi si crema de zahar ars


Portii

10

portii


Timp preparare

35

minute


Timp gatire

35

minute

Ingrediente

  • 450 gr faina

  • 425 gr unt

  • 400 gr zahar

  • 100 ml smantana lichida

  • 1 buc ou

  • praf de sare

  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie

  • 1 lingurita praf de copt

  • 70 gr amidon de porumb

  • 250 ml lapte

  • 30 ml coniac

  • 10 gr cacao

  • 150 ml apa

Mod de preparare

  • Intr-o cratita, se caramelizeaza 75 gr de zahar, pana ce capata o culoare maro-deschis, si dupa ce a aparut putina spuma deasupra, se stinge cu 150 ml de apa fierbinte, lasandu-se la foc mic, pana se topeste zaharul, apoi se lasa sa se raceasca un pic. Se amesteca 125 gr de unt moale cu oul, sarea, coaja rasa de lamaie, 100 ml de smantana si se dilueaza cu siropul de zahar ars. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si apoi cernuta, amestecand la inceput, apoi framantam cu mana. Se imparte aluatul in 4 parti. Se intind foi pe planseta de lucru data cu faina, apoi se ruleaza pe sucitor si se asaza pe dosul tavii date cu faina (de dimensiunea de 25×34 cm).
  • Preparam crema. 100 gr de zahar se caramelizeaza intr-o cratita. Cand se formeaza putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc, lasand-o sa se raceasca 3-4 minute. Se adauga 200 gr de unt, care se lasa sa se topeasca, si 100 ml de lapte. Se fierb la foc mic, ca sa se topeasca caramelul. Intre timp, intr-un bol se amesteca amidonul cu 150 ml de lapte, adaugat cate putin, si omogenizand compozitia ca sa nu ramana cocoloase. Cand compozitia de unt cu zaharul ars a dat in clocot, se adauga amidonul cu laptele si 100 gr de zahar, amestecand incontinuu, pana se ingroasa, la bain-marie. Cand crema incepe sa se ingroase, se adauga coniacul si se lasa cateva minute, amestecand continuu, sa se evapore alcoolul.
  • Preparam glazura. Intr-un vas, punem 100 gr de zahar, untul, cacaua, se amesteca bine si se pune la foc mic. Se amesteca, pana incepe sa fiarba, se lasa la fiert circa 3 minute, pana obtinem o compozitie de consistenta unui sirop, apoi il lasam sa se raceasca in voie.
  • Se asambleaza prajitura, ungand foile cu un strat de crema uniform, apoi se asaza una peste alta, presand usor cu mana. Deasupra, se toarna glazura un pic calduta (de la centrul prajiturii spre margini). Se lasa peste noapte la rece si se taie a doua zi, in forma dorita. Decoram cu aschii de zahar ars, obtinute din caramelizarea a 25 gr de zahar cu un pic de apa, varsat pe hartie de copt, lasat sa se raceasca si apoi spart.

Share