Deserturi

Prajitura Brumarel

Prajitura cu foi de piscot, crema de branza cu ciocolata si ness, decorata cu struguri albi si alune de padure rumenite si macinate. Si pentru ca octombrie se numeste in traditia populara “brumarel”, i-am spus Brumarel.

Pentru foi: Se bat spuma cu mixerul albusurile cu un praf de sare si 4 linguri de zahar, se adauga rand pe rand galbenusurile, se toarna incet si uleiul, amestecand. Apoi se adauga praful de copt si 5 linguri de faina, amestecand de acum cu o spatula, astfel incat compozitia sa ramana pufoasa si aerata. Din compozitie se toarna intr-un castronel cat sa-l umplem si se amesteca bine cu o lingurita d

Prajitura Brumarel


Portii

16

portii


Timp preparare

67

minute


Timp gatire

67

minute

Ingrediente

  • 5 buc ou

  • varf de cutit sare

  • 6 linguri zahar

  • 150 ml ulei

  • 5 linguri faina

  • 10 gr praf de copt

  • 1 lingurita cacao

  • 200 ml apa

  • 250 gr branza Mascarpone

  • 200 ml frisca lichida

  • 90 gr ciocolata cu lapte

  • 2 linguri lapte

  • 1 lingurita ness

  • dupa gust alune de padure

Mod de preparare

  • Pentru foi: Se bat spuma cu mixerul albusurile cu un praf de sare si 4 linguri de zahar, se adauga rand pe rand galbenusurile, se toarna incet si uleiul, amestecand. Apoi se adauga praful de copt si 5 linguri de faina, amestecand de acum cu o spatula, astfel incat compozitia sa ramana pufoasa si aerata. Din compozitie se toarna intr-un castronel cat sa-l umplem si se amesteca bine cu o lingurita de cacao.
  • Se toarna jumatate din compozitia alba intr-o tava cu foaie de copt, se niveleaza cu o spatula. Aceasta va fi prima foaie alba. Se coace la foc mic, pana trece testul scobitorii (aproximativ 10 minute). Nu o lasati sa se faca aurie, pentru ca se va usca. Trebuie sa ramana alba. Cand este gata, se scoate intr-o alta tava, se inveleste cu un prosop de bucatarie. Se coace si a doua foaie alba, apoi cea neagra. Se lasa la racit.
  • Pentru sirop: Se prepara un sirop din 200 ml de apa cu 2 linguri de zahar, se lasa sa fiarba cam 5 minute si se lasa la racit. Foile se vor insiropa doar superficial, asa ca nu vom avea nevoie de tot siropul.
  • Crema de branza cu ciocolata si ness: Se pun pe foc mic, intr-un ibric, ciocolata rupta bucatele cu laptele si se amesteca pana se topeste, avand grija sa dam de pe foc din cand in cand, ca sa nu se arda. Se lasa un pic la racit. Se bate 50 ml de frisca lichida cu mixerul, pana devine consistenta. Se amesteca mai intai branza mascarpone cu mixerul un pic, se adauga frisca si se amesteca, apoi se toarna incet ciocolata si se amesteca bine. Se incorporeaza si nessul.
  • Pentru montare si decor: 150 ml de frisca lichida se bate cu mixerul. Intr-o tava sau pe un platou mare se asaza prima foaie alba, care se insiropeaza delicat cu o pensula, pentru a nu o inmuia prea tare. Se intinde o treime din crema. Se adauga foaia de cacao, se insiropeaza si aceasta si se intinde inca o treime din crema. Se adauga cealalta foaie alba, care se insiropeaza si ea. Se intinde crema ramasa, se orneaza cu frisca, se presara alune de padure rumenite si macinate inainte. Se decoreaza cu struguri. Se da prajitura la frigider, pana la servire.

Share