Retete de prajituri

Prajitura Arlechino

Reteta o am de vreo 20 de ani, dar prajitura n-am facut-o niciodata pana acum. Saptamana trecuta, am vazut prajitura postata de Sara Mike si mi-am amintit de ea. Ce pot sa spun, daca va plac retetele clasice ale bunicilor si mamelor, probabil va va placea aceasta prajitura. Eu prefer retetele mai moderne. 😛 Si cred ca vor mai trece vreo 20 de ani pana am sa refac aceasta prajitura. Nici aspectul nu ma multumeste, glazura s-a crapat si prajitura se taie destul de greu. Spre surprinderea mea insa, i-a placut foarte mult lui Alex, desi el nu e fanul acestor tipuri de prajituri.

Intr-un vas incapator, se pune faina, zaharul pudra, drojdia uscata si praful de copt si se amesteca. Se adauga untul rece taiat cubulete si, cu ajutorul degetelor, se amesteca pana cand capata un aspect nisipos. Se adauga ouale batute si iaurtul gras sau smantana. Se amesteca pana se obtine un aluat. (Nu trebuie framantat mult.) Bila de aluat se inveleste in folie alimentara si se pune in frig

Prajitura Arlechino


Portii

10

portii


Timp preparare

16

minute


Timp gatire

16

minute

Ingrediente

  • Ingrediente foi:

  • 600 g faina

  • 250 g unt

  • 150 g zahar pudra

  • 3 oua

  • 2 linguri smantana (am pus iaurt grecesc 10% grasime)

  • 1 plic drojdie uscata

  • 1 plic praf de copt

  • Umplutura:

  • 1 borcan gem de capsuni

  • 500 g rahat

  • 3 albusuri

  • 100 g zahar

  • 250 g nuca macinata

  • Glazura:

  • 3 galbenusuri

  • 100 g zahar pudra

Mod de preparare

  • Intr-un vas incapator, se pune faina, zaharul pudra, drojdia uscata si praful de copt si se amesteca. Se adauga untul rece taiat cubulete si, cu ajutorul degetelor, se amesteca pana cand capata un aspect nisipos. Se adauga ouale batute si iaurtul gras sau smantana. Se amesteca pana se obtine un aluat. (Nu trebuie framantat mult.) Bila de aluat se inveleste in folie alimentara si se pune in frigider pentru o ora. Dupa acest timp, aluatul se scoate din frigider si se imparte in 4 parti egale, din care se intind 4 foi.
    Intr-o tava, (20/30 cm) se pune hartie de copt si se intinde prima foaie. Peste prima foaie se pune gemul de capsuni, apoi se intinde a doua foaie. Peste a doua foaie se pune rahat, astfel incat sa se acopere toata foaia. Peste rahat, se pune a treia foaie, iar peste foaie, se intinge bezeaua cu nuca. Pentru bezea, se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se topeste zaharul si rezulta o bezea lucioasa si tare, apoi se adauga nuca macinata. (Eu va sfatuiesc ca in cazul in care veti face prajitura, sa macinati nuca. Eu am tocat-o cu cutitul si cred ca n-a fost o idee buna. Prajitura s-a taiat mai greu din aceasta cauza.)
    Se pune apoi, ultima foaie si se inteapa din loc in loc cu o furculita pentru a nu se umfla la copt. Se coace prajitura cam 45-50 minute, la foc mic, in cuptorul preincalzit, pe treapta a doua a aragazului, apoi se scoate si se pune,glazura din galbenusurile batute cu zahar pudra si se mai coace prajitura, cu tot cu glazura, timp de 10 minute. Se lasa sa se raceasca si apoi se taie in dreptunghiuri.

Share