Deserturi

Poale-n brau

O reteta traditionala romaneasca

Se farama drojdia si se dizolva in putin lapte caldut cu 2 linguri de zahar, se adauga apoi 2 oua, restul de pana la 250 ml lapte, apoi untul la temperatura camerei si sare. Se amesteca, adaugand faina pana cand aluatul devine consistent. Se framanta, adaugand uleiul putin cate putin.. Se acopera cu folie si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul (o ora).. Pentru umplutura: se da urda pe raz

Poale-n brau


Portii

20

portii


Timp preparare

77

minute


Timp gatire

77

minute

Ingrediente

  • 25 gr drojdie proaspata

  • 4 buc ou

  • 4 linguri zahar tos

  • 50 gr unt

  • 270 ml lapte

  • 600 gr faina alba

  • 1 lingurita sare

  • 60 ml ulei de floarea soarelui

  • 300 gr urda

  • 1 lingura smantana

  • 2 linguri zahar pudra vanilat

  • dupa gust stafide

  • dupa gust coaja de lamaie rasa

Mod de preparare

  • Se farama drojdia si se dizolva in putin lapte caldut cu 2 linguri de zahar, se adauga apoi 2 oua, restul de pana la 250 ml lapte, apoi untul la temperatura camerei si sare. Se amesteca, adaugand faina pana cand aluatul devine consistent. Se framanta, adaugand uleiul putin cate putin.
  • Se acopera cu folie si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul (o ora).
  • Pentru umplutura: se da urda pe razatoare, se amesteca impreuna cu un ou si un albus batute inainte intr-o cescuta, apoi cu smantana, 2 linguri de zahar, 2 linguri de zahar pudra vanilat de casa (adica eu mi-l fac in casa, dand zaharul la rasnita pana iese fin si-l amestec cu zahar Bourbon sau o pastaie de vanilie maruntita si ea).
  • Se imparte aluatul in doua parti, pentru a lucra mai usor. Se presara faina pe masa de lucru. Se intinde primul aluat in foaie potrivita ca grosime. Se taie patrate, se adauga putina umplutura, se presara stafide si coaja de lamaie, dupa gust. Se ung marginile cu galbenus de ou batut cu putin lapte si se impatureste, aducand impreuna colturile opuse, lipindu-le tot cu galbenus cu lapte, sa nu se desfaca la copt. Se ung si pe deasupra si se transfera intr-o tava pregatita cu foaie de copt.
  • Se pregateste la fel si al doilea aluat.
  • Se da tava la cuptorul preincalzit, la foc mediu cam 5 minute, ca sa se umfle, apoi se da focul mic, pentru a se coace bine si inauntru si se lasa pana se rumenesc bine (aproximativ 20 de minute). Eu am obtinut 3 tavi.

Share