Romaneasca

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucataria bihoreana este una foarte gustoasa, cu retete locale delicioase, completate de influente primite de-a lungul timpului de la nationalitatile conlocuitoare. In Tara Beiusului, unde se afla si localitatea Vascau, oamenii locului sunt gazde primitoare si foarte ospitaliere, iar la ei trebuie neaparat sa incerci o placinta de Vascau, dupa reteta traditionala din Bihor, cu umplutura din cartofi si branza telemea (cas) de oaie. La multe nunti din Bihor veti gasi aceasta placinta ca aperitiv cald… Asa este cea mai buna (asta nu inseamna ca rece nu se poate manca si nu e gustoasa)!

Curatam cartofii, ii spalam, ii taiem dupa preferinta, apoi ii fierbem in apa cu sare, pana cand intra furcuita usor in ei. Ii strecuram de apa si ii punem sa se raceasca. Dupa ce s-au racit putin, ii zdrobim cu furculita. Casul il dam pe razatoarea cu gauri mari si mararul il tocam marunt.. Foile de placinta decongelate, le ungem pe fiecare, pe rand, cu unt topit. Luam 3-4 foi unse si suprapuse,

Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau


Portii

8

portii


Timp preparare

37

minute


Timp gatire

37

minute

Ingrediente

  • 400 gr foi de placinta

  • 700 gr cartof alb

  • 250 gr cas de oaie

  • 1 legatura marar proaspat

  • dupa gust sare

  • 100 gr unt

  • 3 linguri ulei

Mod de preparare

  • Curatam cartofii, ii spalam, ii taiem dupa preferinta, apoi ii fierbem in apa cu sare, pana cand intra furcuita usor in ei. Ii strecuram de apa si ii punem sa se raceasca. Dupa ce s-au racit putin, ii zdrobim cu furculita. Casul il dam pe razatoarea cu gauri mari si mararul il tocam marunt.
  • Foile de placinta decongelate, le ungem pe fiecare, pe rand, cu unt topit. Luam 3-4 foi unse si suprapuse, presaram pe ele cartofi zdrobiti, telemea rasa si marar tocat, pe toata suprafata.
  • Apoi rulam placintele si le punem intr-o tava, pe hartie de copt. Dupa ce sunt gata toate, le stropim cu putin ulei, apoi dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160°C, pana se rumenesc deasupra, cam 30 de minute.
  • Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca. Abia apoi (daca rezistati mirosului) le taiem, le portionam si le punem pe platou.

Share