Europeana

Piept de porc sub vid cu sos de mere

Pieptul de porc este atat de utilizat in bucatariile din intreaga lume, incat este greu a numara feluritele retete realizate sau variantele lor infinite. Gatirea sub vid adauga o alta gama de retete, de data asta mult deosebite de cele traditionale, date fiind calitatea, textura si culoarea vie a carnii gatite timp indelungat la temperatura joasa, sub vid.

Dupa ce spalam bine carnea, o crestam superficial pe partea cu grasime sau sorici, fara sa ajungem la carne, ci doar stratul de grasime. Combinam toate condimentele si frecam bine carnea cu acest amestec, avand grija sa ajunga peste tot, inclusiv in taieturile practicate in partea grasa a carnii.. Pregatim o punga cu inchidere etansa si sigilam inauntru bucata de carne, pe care o lasam apoi la mar

Piept de porc sub vid cu sos de mere


Portii

8

portii


Timp preparare

1687

minute


Timp gatire

1687

minute

Ingrediente

  • 1.5 kg piept de porc

  • 2 linguri sare

  • 2 linguri zahar

  • 1 lingura Usturoi granulat

  • 1 lingurita chilli

  • 1 lingurita chimion macinat

  • 1 lingurita piper alb macinat

  • 1 lingurita piper Cayenne

  • 1 lingurita piper negru macinat

  • 2 lingurite paprika afumata

  • 6 buc mere

  • 100 gr unt

  • 200 ml smantana grasa de frisca

  • dupa gust zeama de lamaie

  • 1 buc baton de scortisoara

Mod de preparare

  • Dupa ce spalam bine carnea, o crestam superficial pe partea cu grasime sau sorici, fara sa ajungem la carne, ci doar stratul de grasime. Combinam toate condimentele si frecam bine carnea cu acest amestec, avand grija sa ajunga peste tot, inclusiv in taieturile practicate in partea grasa a carnii.
  • Pregatim o punga cu inchidere etansa si sigilam inauntru bucata de carne, pe care o lasam apoi la marinat peste noapte. Incercam sa scoatem tot aerul dinauntru sau daca avem aparat de vidat, este si mai bine.
  • A doua zi, scoatem de la frigider punga cu pieptul de porc marinat si il lasam sa ajunga la temperatura ambienta. In acest timp, incalzim o oala mare cu apa la 85°C si scufundam carnea de porc sigilata in punga vidata.
  • O tinem la aceasta temperatura constanta 24 de ore, sau daca grosimea carnii depaseste 5 cm, 48 de ore. In tot acest timp, nu avem nimic de facut in jurul oalei, doar o data la 12 ore poate sa adaugam niste apa calda, in caz ca se evapora cea din oala.
  • Cu o jumatate de ora inainte de a expira timpul de gatire a carnii, incepem sa pregatim garnitura. Taiem cele 6 mere in segmente egale si le stropim cu zeama de lamaie.
  • Scoatem carnea din oala si din punga si scurgem intr-un ibric jiul ramas pe baza.
  • Punem segmentele de mar la prajit intr-o lingura de unt. Cand sunt caramelizate pe ambele parti, stingem cu jiul scurs de pe pieptul de porc si adaugam un baton de scortisoara.
  • Asteptam pana da in clocot si adaugam smantana de frisca neindulcita. Amestecam, mai fierbem 5 minute si sosul cu mere este gata.
  • Feliem si fasonam bucata de piept de porc, apoi o frigem pe ambele parti pentru a castiga suprafete crocante. Acest pas ne va da adevarata dimensiune a procedeului gatirii sub vid: pieptul de porc este atat de fraged in interior, incat se simte nevoia unui contrast. Inauntru ramane de un roz viu, iar in exterior vom avea o crusta delicioasa.
  • Servim acest preparat in farfurii tinute la cald din timp. Sosul cu mere acompaniaza armonios onctuozitatea pieptului de porc.

Share