Bucatarie internationala

Piept de porc confiat

Dintre zecile de moduri in care se poate gati un piept de porc, metoda confierii este doar una dintre ele.

Pentru ca produsul finit sa fie la inaltimea asteptarilor noastre, e nevoie de marinarea pieptului de porc cel putin 5-6 zile. Acest proces este necesar daca avem carne de porc din comert, provenita de la animale crescute rapid. Carnea si slanina lor este atoasa si lipsita de profunzimea gustului specific, ceea ce face necesara marinarea. Din contra, daca avem carne de porc crescut responsabil, in

Piept de porc confiat


Portii

20

portii


Timp preparare

120

minute


Timp gatire

120

minute

Ingrediente

  • 2 kg piept de porc

  • 3 l apa

  • 40 gr sare

  • 1.5 linguri zahar brut

  • 1 lingurita piper

  • 5 buc boabe de ienibahar

  • 5 buc boabe de ienupar

  • 4 crengute de cimbru

  • 4 frunze dafin

  • 1 l untura

  • 1 lingura ulei

  • 1 buc ceapa alba

  • 1 buc mere

  • 4 buc varza de Bruxelles

  • 1 lingura otet de vin de Xeres

  • 10 buc boabe de piper

  • 5 catei usturoi

Mod de preparare

  • Pentru ca produsul finit sa fie la inaltimea asteptarilor noastre, e nevoie de marinarea pieptului de porc cel putin 5-6 zile. Acest proces este necesar daca avem carne de porc din comert, provenita de la animale crescute rapid. Carnea si slanina lor este atoasa si lipsita de profunzimea gustului specific, ceea ce face necesara marinarea. Din contra, daca avem carne de porc crescut responsabil, in gospodaria taranului simplu si cinstit, marinarea se aplica doar in cazul in care planuim pastrarea peste iarna a produsului finit.
  • Asadar, ne pregatim un vas incapator, in care aducem la fierbere doi-trei litri de apa, depinzand de marimea bucatii de carne. Dizolvam intr-insa doua linguri de sare, una de zahar brut, apoi aromam cu 5-6 boabe de ienibahar, tot atatea de ienupar, vreo 10 boabe de piper, cateva foi de dafin si cateva crengute de cimbru.
  • Lasam sa se raceasca saramura, scufundam bucata de piept, avand grija sa fie acoperita peste tot si o plasam in frigider. O intoarcem din cand in cand si-i observam starea generala: trebuie sa se intareasca vizibil si sa se decoloreze.
  • Dupa trecerea acestui interval de timp, scoatem pieptul de porc, il clatim si-l zvantam. Spalam si uscam bine vasul in care am marinat, potrivim la loc bucata de carne si turnam atata untura topita sau ulei, cat sa acopere din nou toata suprafata pieptului de porc. Alaturam catei de usturoi, crengute de cimbru si boabe de piper.
  • Introducem la cuptor, la o temperatura joasa, aproximativ 150°C, si coacem pieptul de porc vreo doua ore-doua ore si jumatate.
  • Scoatem apoi carnea din untura, o punem pe un gratar sa se scurga si cat este inca fierbinte, o mutam inapoi in vasul scurs de untura si cladim peste ea o caramida-doua pentru ca in timp ce se va raci, va avea tendinta de a se incovoia, iar noi vrem o bucata frumoasa, plata, geometric potrivita pentru o taietura neta si curata.
  • Putem pastra mult timp un piept de porc astfel gatit, dar putem sa-l servim imediat ce se va fi racit, gatindu-l in continuare spre a-l perfectiona.
  • Taiem o felie, pe care apoi o impartim in patratele egale si le prajim soriciul intr-o tigaie fara grasime. In acest fel, soriciul devine supercrocant si in acelasi timp, reincalzim bucatile pe care vrem sa le servim.
  • O garnitura la alegerea mea este o combinatie dintre mere, verzisoare de Bruxelles si ceapa, caramelizate cu acelasi zahar brut de care ne-am folosit la marinare si stinse cu otet Xeres.

Share