Muraturi

Pepeni verzi murati in saramura

Pepenii verzi (li se mai spune lebeniță în Ardeal sau harbuz în Moldova) murați în saramură sunt foarte gustoși, iar asezonați cu mere, castraveți și gogonele sunt și mai buni!
Din ingredientele de mai jos a rezultat 1 porție (1 butoi de 30 l).

Se spală pepenii, merele, castraveții, gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs.

Între timp, se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute și hreanul se taie fâșii, morcovul se taie rondele, iar țelina cubulețe și se strecoară printre pepeni, pe măsură ce-i punem în butoi.

Pri

Pepeni verzi murati in saramura


Portii

1

portii


Timp preparare

12

minute


Timp gatire

12

minute

Ingrediente

  • 12-13 kg pepeni verzi

  • 1 țelină medie cu frunze

  • 1 kg morcovi

  • 1-2 legături de hrean

  • 10 linguri sare mare neiodată

  • 10 l apă

  • boabe de piper (facultativ)

  • 1-2 căpățâni de usturoi

  • 1 legătură mărar uscat

  • 1 legătură cimbru uscat

  • 2-3 ardei iuți

  • 1-2 kg mere

  • 1-2 kg castraveți

  • 1-2 kg gogonele

Mod de preparare

  • Se spală pepenii, merele, castraveții, gogonelele și ardeiul iute și se pun la scurs.

    Între timp, se curăță morcovii, usturoiul, țelina și hreanul și se spală bine. Ardeiul iute și hreanul se taie fâșii, morcovul se taie rondele, iar țelina cubulețe și se strecoară printre pepeni, pe măsură ce-i punem în butoi.

    Printre pepeni se pun și merele, castraveții și gogonelele. Deasupra se pun frunze de țelină, mărar și cimbru.

    Pentru saramură, se pune o lingură rasă de sare mare neiodată, la 1 l de apă. Într-o oală am pus 10 l de apă la fiert și am adăugat sarea ca să se dizolve. Se pune saramura călduță peste pepeni și se lasă să se răcească. Dacă nu ajunge saramura, se mai prepară.

    A doua zi se completează cu saramură, dacă este cazul. La câteva zile, se pitrocesc (se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori la rând, zeama în vasul cu murături ). Cu cât le pitrocim mai des, cu atât mai bine!

Share