Romaneasca

Papanasi fierti

Un dulce care imi aduce aminte de copilarie. Foarte buni pentru copii mai ales, ii mananca cu multa placere.

Intr-o tigaie non-aderenta, topim untul si adaugam 200 gr de gris. Se poate folosi pesmet, dar noua ne plac mai mult cu gris. Amestecam continuu, pana cand grisul isi schimba culoarea; se inchide putin la culoare din cauza ca se prajeste. Cand e gata, adaugam apa toata odata si mai amestecam de cateva ori, pana se mai evapora din ea si firele de gris se desprind una de alta.. Separam galbenusurile

Papanasi fierti


Portii

4

portii


Timp preparare

40

minute


Timp gatire

40

minute

Ingrediente

  • 500 gr branza de vaci

  • 3 buc ou

  • 450 gr gris

  • 1 buc lamaie

  • 2 linguri unt

  • 250 ml apa

  • 100 gr zahar pudra

  • 8 gr zahar vanilat

  • varf de cutit sare

Mod de preparare

  • Intr-o tigaie non-aderenta, topim untul si adaugam 200 gr de gris. Se poate folosi pesmet, dar noua ne plac mai mult cu gris. Amestecam continuu, pana cand grisul isi schimba culoarea; se inchide putin la culoare din cauza ca se prajeste. Cand e gata, adaugam apa toata odata si mai amestecam de cateva ori, pana se mai evapora din ea si firele de gris se desprind una de alta.
  • Separam galbenusurile de albusuri. Albusurile le batem bine spuma. Branza o faramitam cu furculita si adaugam galbenusurile, coaja rasa de lamaie, apoi 250 gr de gris (cel neprajit). Amestecam sa se omogenizeze, apoi adaugam albusurile batute spuma si amestecam incet, pana se incorporeaza. In cazul in care branza de vaci este mai grasa, se mai adauga putin gris, sa se obtina o pasta cremoasa.
  • Cu o lingurita, luam din branza amestecata si cu ajutorul palmelor umezite, facem bilutele de papanasi. Intr-o cratita, punem apa cu putina sare la fiert. In momentul cand incepe sa clocoteasca, adaugam jumatate din papanasii formati si ii lasam sa fiarba, pana cand se ridica la suprafata. Avem grija sa nu ramana lipiti de fundul cratitei. Cand toti sunt la suprafata apei, ii mai lasam 5 minute sa fiarba, dupa care ii scoatem cu spumiera si ii punem peste grisul prajit.
  • Ii tavalim pe rand prin gris, iar cealalta jumatate de papanasi o punem la fiert in apa clocotinda. Procedam si cu ei la fel ca si cu primii. Zaharul pudra il amestecam cu zaharul vanilat. La servire, deasupra papanasilor din farfurie presaram zaharul pudra vanilat.

Share