Piine

Paine trandafir

O paine buna bunuta si decorativa pentru masa de Craciun…

Se cerne faina si se face o adancitura in mijloc.

Drojdia se lichefiaza impreuna cu zaharul si cele cinci linguri de lapte. se lasa 5 minute la loc caldut.

Se adauga sarea pe margine, si uleiul, apoi laptele si se framanta pana nu se mai lipeste de maini, o coca vartoasa dar destul de elastica. Crestati aluatul in forma de cruce adanc. Lasam pentru o ora la loc caldut sa creasca

Paine trandafir


Portii

1

portii


Timp preparare

16

minute


Timp gatire

16

minute

Ingrediente

  • 750 gr faina

  • 7 linguri ulei de palmier( nerafinat)

  • 450 ml lapte

  • 50 gr drojdie plus 5 linguri lapte caldut

  • 1 lingura zahar

  • 2 lingurite sare

  • doua galbenusuri si 3 linguri de lapte pentru uns

Mod de preparare

  • Se cerne faina si se face o adancitura in mijloc.

    Drojdia se lichefiaza impreuna cu zaharul si cele cinci linguri de lapte. se lasa 5 minute la loc caldut.

    Se adauga sarea pe margine, si uleiul, apoi laptele si se framanta pana nu se mai lipeste de maini, o coca vartoasa dar destul de elastica. Crestati aluatul in forma de cruce adanc. Lasam pentru o ora la loc caldut sa creasca . Cand este gata pliem aluatul de trei ori spre interior si apoi il intindem sul si taiem 5 sau 6 bucati din aluat in functie de cat este de mare tava in care vom coace painea.

    Le asezam in tava tapetata( cu ulei si faina sau foaie de copt) de jur imprejur in forma de petale si punem si o bucata in mijloc. Lasam la crescut inca 25 de minute apoi ungem cu galbenus amestecat cu lapte caldut. Nu apasati aluatul ci doar mangaiati-l 🙂

    Coacem pentru 30 sau 35 de minute la  200 de grade.Lasam sa se raceasca complet si apoi o feliem.

    Va doresc sa o serviti cu multa dragoste!

     

Share