Mancaruri de post

Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan

Paine de casa, rotunda, cu cimbru si susan. Pentru a obtine o coaja moale, se introduce in cuptor o alta tava cu apa, care se va indeparta la momentul potrivit. Dar va invit sa cititi pas cu pas cum am procedat.

Maiaua: Intr-un castron mai mic se pregateste maiaua, dizolvand drojdia in 110 ml apa calduta, se adauga zaharul si aproximativ 150 gr faina si se amesteca bine. Se obtine o pasta mai moale, care se lasa cam 10 minute la crescut.. Painea: Intr-un vas mai inalt, se presara putina faina, se rastoarna maiaua, se amesteca putin, se mai adauga 230 ml apa, 300 gr faina, 2 linguri cu ulei si sarea. Se am

Paine rotunda, cu coaja moale, cimbru si susan


Portii

4

portii


Timp preparare

115

minute


Timp gatire

115

minute

Ingrediente

  • 25 gr drojdie proaspata

  • 940 ml apa calda

  • 450 gr faina

  • 4 linguri ulei de floarea soarelui

  • 1 lingurita sare

  • 0.5 lingurita zahar alb

  • dupa gust cimbru uscat

  • dupa gust seminte de susan

Mod de preparare

  • Maiaua: Intr-un castron mai mic se pregateste maiaua, dizolvand drojdia in 110 ml apa calduta, se adauga zaharul si aproximativ 150 gr faina si se amesteca bine. Se obtine o pasta mai moale, care se lasa cam 10 minute la crescut.
  • Painea: Intr-un vas mai inalt, se presara putina faina, se rastoarna maiaua, se amesteca putin, se mai adauga 230 ml apa, 300 gr faina, 2 linguri cu ulei si sarea. Se amesteca pana se obtine un aluat consistent, elastic, pufos.
  • Se unge cu putin ulei (aproximativ o lingura), se acopera cu folie alimentara si se lasa la crescut cam o ora. Se mai framanta usor aluatul, se da forma rotunda, se unge cu putin ulei (cam o lingura).
  • Se transfera painea intr-o tava pregatita cu foaie de copt umezita si stoarsa. Eu am folosit o forma rotunda, cu inel detasabil, pe care o pun de fiecare data intr-o forma de tarta, ca sa o scot mai usor din cuptor. Se mai lasa la crescut inca o ora.
  • Procesul de coacere: Se aplica un model cu un sablon (la mine nu s-a pastrat, pentru ca am mai pus diverse pe deasupra), se adauga cimbru si susan, apoi se da la cuptor, la foc mic, aproximativ o ora. In cuptor, sub tavile cu paine, se introduce o alta tava cu putina apa. Aburii vor face coaja moale. Se completeaza cu apa, la nevoie (eu am folosit in acest procedeu aproximativ 600 ml apa). Cand painea e aproape gata, se indeparteaza tava cu apa, pentru ca painea sa se rumeneasca totusi un pic. Mi-a placut mult forma pe care a luat-o painea, a crescut si n-a iesit turtita, ci rotunda si inalta.

Share