Bucatarie internationala

Paine de casa neframantata

Dupa ce veti incerca aceasta reteta, cu siguranta o veti repeta mult timp de acum incolo! In familia noastra se mananca doar aceasta paine.

Se amesteca cu o lingura de lemn, intr-un vas, apa calduta cu zaharul, drojdia si uleiul.. Se adauga faina, se amesteca in continuare cu lingura de lemn si apoi se adauga sarea. Amestecam din nou cu lingura cateva secunde.. Se pune o folie de plastic peste vas si se lasa la odihnit aluatul timp de 30 de minute.. Dupa o ora, amestecam cu lingura din nou aluatul timp de 10-15 secunde, apoi punem din

Paine de casa neframantata


Portii

1

portii


Timp preparare

27

minute


Timp gatire

27

minute

Ingrediente

  • 500 gr faina

  • 350 ml apa

  • 25 ml ulei

  • 10 gr sare

  • 10 gr zahar

  • 7 gr drojdie uscata

Mod de preparare

  • Se amesteca cu o lingura de lemn, intr-un vas, apa calduta cu zaharul, drojdia si uleiul.
  • Se adauga faina, se amesteca in continuare cu lingura de lemn si apoi se adauga sarea. Amestecam din nou cu lingura cateva secunde.
  • Se pune o folie de plastic peste vas si se lasa la odihnit aluatul timp de 30 de minute.
  • Dupa o ora, amestecam cu lingura din nou aluatul timp de 10-15 secunde, apoi punem din nou folia de plastic peste bol si mai lasam la odihnit aluatul inca 30 de minute.
  • Punem faina peste blatul de lucru, rasturnam aluatul si il infainam, apoi il aplatizam usor cu mainile si il impaturim ca pe merdenele; pe lat – parte peste parte, pe lung – parte peste parte. Acoperim aluatul cu o carpa si il lasam sa se odihneasca inca 30 de minute.
  • Dupa cele 30 de minute, repetam procedura de impaturire anterioara si din nou lasam aluatul la odihnit sub o carpa timp de 30 de minute.
  • Un alt secret al acestei paini este ca se coace intr-o oala cu capac. Avem nevoie de o oala cu capac rezistenta la temperaturi de peste 200°C; la unele oale se pot detasa manerele. Vom preincalzi cuptorul la 240°C (convectie sus-jos) impreuna cu oala cu capac inauntru. Cand cuptorul a ajuns la temperatura de 240°C, scoatem repede oala, ridicam capacul, bagam painea inauntru (o si putem cresta cu un cutit daca dorim), punem capacul din nou peste si dam oala din nou la cuptor.
  • Imediat dupa ce am introdus oala cu painea in cuptor, reducem temperatura la 230°C si coacem timp de 30 de minute.
  • Dupa cele 30 de minute, ridicam capacul de pe oala si mai lasam doar oala cu painea in cuptor la 200°C timp de 15 minute, pentru a se rumeni.
  • Dupa cele 15 minute, painea este gata. Se scoate din oala pe un blat de lemn la racit si se poate taia abia dupa o ora.

Share