Romaneasca

Mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti cu nuca.

Prima data ne ocupam de maia. Inmuiem drojdia in putin lapte, adaugam o lingurita de zahar si 1-2 linguri de faina si amestecam bine, pana ce obtinem un mix omogen. Lasam maiaua sa creasca 10-15 minute. Intr-un castron sau in bolul unui mixer, punem faina, 2 oua, 125 gr de zahar, maiaua crescuta, coaja de lamaie rasa si esenta de lamaie. Incepem sa framantam, turnand laptele putin cate putin, pana

Mucenici moldovenesti


Portii

15

portii


Timp preparare

50

minute


Timp gatire

50

minute

Ingrediente

  • 1 kg faina

  • 3 buc ou

  • 275 gr zahar

  • 450 ml lapte

  • 20 gr drojdie uscata

  • 50 ml ulei

  • 1 lingurita coaja de lamaie rasa

  • 1 lingurita esenta de vanilie

  • 300 ml apa

  • 1 lingurita esenta de lamaie

  • 200 gr miere

  • 200 gr nuca macinata

  • dupa gust coaja de portocala

Mod de preparare

  • Prima data ne ocupam de maia. Inmuiem drojdia in putin lapte, adaugam o lingurita de zahar si 1-2 linguri de faina si amestecam bine, pana ce obtinem un mix omogen. Lasam maiaua sa creasca 10-15 minute. Intr-un castron sau in bolul unui mixer, punem faina, 2 oua, 125 gr de zahar, maiaua crescuta, coaja de lamaie rasa si esenta de lamaie. Incepem sa framantam, turnand laptele putin cate putin, pana ce rezulta un aluat omogen. Adaugand apoi si uleiul, framantam bine 10 minute cu mixerul sau 20 de minute cu mana. Lasam aluatul sa creasca intr-o incapere calda, cel putin o ora sau pana ce isi dubleaza volumul.
  • Intre timp, ne ocupam de sirop. Punem la fiert apa cu 150 gr de zahar si lasam sa fiarba 2-3 minute, din momentul in care a inceput sa clocoteasca. Oprim focul, adaugam esenta de vanilie si coaja de portocala, pe care am obtinut-o cu ajutorul ustensilei de curatat cartofi. Dupa 5-10 minute, se scoate coaja de portocala.
  • Cand aluatul a crescut, il scoatem din bol si il framantam putin, cat sa scoatem aerul ramas inauntru. Luam apoi bile de marimea unui mar mic si le intindem intr-un singur snur de aproximativ 40-50 cm si formam un melc, rasucind unul dintre capete pana la mijloc, apoi rasucim si celalalt capat al snurului, dar rotind melcul in sens invers, pana cand ajungem langa celalalt melc, pentru a obtine un 8.
  • Se pun mucenicii intr-o tava in care am pus hartie de copt si se lasa la crescut cam 15-20 de minute.
  • Se ung mucenicii cu un ou si se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 20 de minute sau pana ce sunt aurii. Se lasa apoi sa se raceasca si se toarna peste ei siropul caldut. Se asteapta 15 minute sa se insiropeze bine, dupa care se ung cu miere si se presara deasupra nuca macinata.

Share