Dulciuri

Mucenici moldovenesti

varianta rapida, facuti cu ajutorul masinii de paine

Se pun in cuva masinii de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut, untul topit, oul, zaharul, drojdia uscata , faina si sarea. Selectam apoi programul pentru aluaturi dulci, si il lasam sa framate si sa dospeasca.

Cand s-au terminat ciclurile respective, se scoate aluatul din cuva, se pune pe o suprafata de lucru infainata ( deoarece obtinem un aluat destul de lip

Mucenici moldovenesti


Portii

4

portii


Timp preparare

12

minute


Timp gatire

12

minute

Ingrediente

  • PENTRU ALUAT:

  • 550 gr faina;

  • 125 ml lapte,

  • 80 gr unt,

  • 1ou,

  • 150 gr zahar,

  • 1 plic drojdie uscata,

  • 1 praf de sare

  • PENTRU UNS:

  • 1 galbenus de ou+ 3 linguri lapte

  • PENTRU SIROP:

  • 1 cana apa,

  • 1 cana zahar,

  • 2 linguri miere,

  • coaja rasa de lamaie

  • PENTRU FINISARE:

  • nuca macinata,

  • scortisoara

Mod de preparare

  • Se pun in cuva masinii de paine ingredientele in urmatoarea ordine: laptele caldut, untul topit, oul, zaharul, drojdia uscata , faina si sarea. Selectam apoi programul pentru aluaturi dulci, si il lasam sa framate si sa dospeasca.

    Cand s-au terminat ciclurile respective, se scoate aluatul din cuva, se pune pe o suprafata de lucru infainata ( deoarece obtinem un aluat destul de lipicios) si se mai framanta putin, apoi se imparte in cca 16 buc. Din aceste bucati de aluat se vor rula niste suluri subtiri, din care rasucim opturi.Colaceii obtinuti se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt , si se mai lasa la crescut cca 20 min, la un loc calduros. .Inainte de a-i baga la cuptor ii pensulam cu galbenusul de ou amestecat cu 3 linguri de lapte.( ca sa capete o culoare frumoasa)…

    Mucenicii odata crescuti se vor da la copt, iar in aceasta perioada de timp pregatim siropul pentru acestia: fierbem o cana de apa cu o cana de zahar, pana cand aceasta se leaga, apoi lasam putin la racit , si , la final, adaugam si 2 linguri de miere si coaja rasa de lamaie.

    Mucenicii copti se scot de la cuptor, apoi se trec prin siropul de miere, apoi prin nuca macinata ( amestecata cu scortisoara) si se pun pe platouri mari, departati unii de altii.  Se servesc calzi, dar si reci. Mie mi s-au parut nemaipomeniti de pufosi…

Share