Deserturi

Mucenici moldovenesti

Intr-un vas mic se amesteca drojdia cu putina apa calda pana se dizolva drojdia. Intr-un vas mare punem faina si facem o mica gropita in mijloc, in care turnam drojdia dizolvata, apoi adaugam zaharul, apa, ouale si o jumatate lingurita de sare. Amestecam bine si framantam pana se desprinde de pe maini.Se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se lasa aluatul la dospit, pana isi dubleaza volumu

Mucenici moldovenesti

Ingrediente

  • 50 g drojdie si putina apa pentru maia;2 pahare apa calda;1 jumatate lingurita sare;3 linguri zahar;3 oua;1 kg faina;1 ou pentru uns;Pentru sirop:1 litru apa;8 linguri zahar;Coaja de portocala si de lamaie;Optional: zahar vanilat sau o jumatate de pastaie de vanilieSe decoreaza cu: miere, nuca macinata

Mod de preparare

  • Intr-un vas mic se amesteca drojdia cu putina apa calda pana se dizolva drojdia. Intr-un vas mare punem faina si facem o mica gropita in mijloc, in care turnam drojdia dizolvata, apoi adaugam zaharul, apa, ouale si o jumatate lingurita de sare. Amestecam bine si framantam pana se desprinde de pe maini.Se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se lasa aluatul la dospit, pana isi dubleaza volumul.Se presara faina pe masa de lucru si se rastoarna aluatul pe masa. Se intinde usor intr-o foaie groasa si apoi taiem bucati din aluat si le rulam cat mai lungi, apoi le rasucim si le impletim sub forma de opt.Se preincalzeste cuptorul si se asaza mucenicii in tava (pe foaie sau folie speciala de copt) si se mai lasa la crescut cam 10 minute. Se ung cu ou si se dau la cuptor pana se rumenesc (cam 15-20 de minute fiecare tava) la foc mic.Intre timp, se prepara un sirop din apa, zahar si coaja de portocala si lamaie. Puteti adauga si zahar vanilat sau o jumatate de pastaie de vanilie.Dupa ce se scot mucenicii din cuptor, se indeparteaza foaia de copt si se insiropeaza mucenicii.Dupa ce se racesc, se ung cu miere si se presara peste ei nuca macinata si coaja rasa de lamaie.Timp total de pregatire: aprox 2 ore si jumatate.Am obtinut: 9 mucenici medii si 6 mari.Pofta Buna!Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2016/03/mucenici-moldovenesti.html

Share