Arabeasca

Maqlube – mancare arabeasca cu pui, orez si legume

O mancare arabeasca delicioasa, ce merita incercata, chiar daca cere mai mult timp pentru preparare. In limba araba, ”maqlub” inseamna intors (pe dos). Deci, mai pe-ntelese, ar fi “cu fundu-n sus”. Avem de-a face cu o mancare “cu fundu-n sus”… Adica cu un fel de baza, in forma de… Tort.

Puiul se curata, se spala si se transeaza, apoi il punem la fiert (apa cat sa depaseasca nivelul carnii) cu ceapa curatata, sare, boabele de piper, ienibaharul, boabele de cardamon si cuisoarele. Il lasam sa fiarba pe jumatate. Nu aruncati supa, pentru ca vom avea nevoie de ea mai incolo.. Morcovii se curata, se spala si se taie in rondele, dupa care ii punem la fiert in apa cu sare. Conopida se d

Maqlube – mancare arabeasca cu pui, orez si legume


Portii

6

portii


Timp preparare

80

minute


Timp gatire

80

minute

Ingrediente

  • 1 buc pui

  • 1 buc conopida

  • 3 buc rosii

  • 3 buc morcov

  • 1 buc ceapa

  • 300 gr orez

  • 3 linguri ulei de masline

  • 10 buc boabe de cardamon

  • 7 buc cuisoare

  • 1 lingurita turmeric/curcuma

  • varf de cutit chimen macinat

  • varf de cutit piper macinat

  • varf de cutit cardamon macinat

  • dupa gust ienibahar

  • dupa gust sare

  • 10 gr boabe de piper

  • 1 l apa

Mod de preparare

  • Puiul se curata, se spala si se transeaza, apoi il punem la fiert (apa cat sa depaseasca nivelul carnii) cu ceapa curatata, sare, boabele de piper, ienibaharul, boabele de cardamon si cuisoarele. Il lasam sa fiarba pe jumatate. Nu aruncati supa, pentru ca vom avea nevoie de ea mai incolo.
  • Morcovii se curata, se spala si se taie in rondele, dupa care ii punem la fiert in apa cu sare. Conopida se desface in buchetele si se opareste in apa cu sare. Rosiile spalate le taiem in rondele. Orezul se spala in mai multe ape si il lasam la inmuiat in apa calduta pana il folosim.
  • Intr-un vas mai inalt, pe care il putem baga la cuptor, punem rosiile taiate rondele, astfel incat sa acopere baza acestuia. Rasturnam apa in care au fiert conopida si morcovii. Peste rosii montam bucatile de carne semi-fierte, apoi conopida oparita si morcovii peste. Orezul scurs de apa il amestecam cu pudra de turmeric, piper, chimen, sare si cardamon. Rasturnam orezul peste morcovi si adaugam supa in care a fiert puiul, astfel incat zeama sa depaseasca orezul. Daca nu ajunge, mai adaugam apa. Bagam vasul in cuptorul dinainte incalzit si lasam sa se faca maqlube aproximativ o ora, ora si jumatate.
  • Cand orezul este gata, punem peste el 3 linguri de ulei de masline si lasam vasul acoperit in cuptorul cu focul stins, cam 20 de minute. Punem o farfurie peste vas si cu o miscare iute, rasturnam maqlube cu baza in sus pe farfurie, pentru a putea fi servit.

Share