Bucataria italiana

Lasagna vegetariana

Stim cu totii cat de bogata in arome si cat de imbietoare este o portie de lasagna, dar mai stim si ca uneori toate aromele aste pot sa pice cam greu la stomac, sau fiere, depinde pe cine supara mai tare bunatatea asta. Asa ca, am adaptat reteta, si cu mare parere de rau am renuntat la carne si la toate sucurile aromate care vin la pachet cu ea. Cu ce am inlocuit-o? Cu (nu asa) dragele noastre legume, ataaat de recomandate pentru sanatate. Dar nu va faceti griji, nu o sa duceti dorul carnii chiar asa tare cum ati crede, caci aromele emanate de legumele coapte o sa faca aceasta lasagna la fel de gustoasa, si puutin mai prietenoasa cu sistemul digestiv. Sa purcedem asadar.

Vom incepe cu tragere de inima a spala sau curata legumele care vor inlocui carnea: ceapa rosie (daca nu aveti una mare, folositi doua mai mici, daca sunt chiar margelute, puneti 3 sau 4), dovlecelul (daca e tinerel si are coaja subtire, doar se spala), vanata si ardeiul kapia. Nu uitam bineinteles sa le taiem coditele la vanata si dovlecel, iar la ardei se scot frumusel semintele si cotorul.. Dup

Lasagna vegetariana


Portii

3

portii


Timp preparare

45

minute


Timp gatire

45

minute

Ingrediente

  • 1 buc ceapa alba

  • 1 kg rosie

  • 5 catei usturoi

  • 1 lingura busuioc proaspat tocat

  • 3 linguri ulei de masline

  • 1 buc ceapa rosie

  • 1 buc dovlecel

  • 1 buc vanata

  • 1 buc ardei kapia

  • 6 buc foi de lasagna

  • 150 gr cascaval

  • 150 gr parmezan

  • 3 lingurite sare

  • 3 lingurite piper

  • 1 lingurita cimbru

  • 1 varf de cutit fulgi de chilli

Mod de preparare

  • Vom incepe cu tragere de inima a spala sau curata legumele care vor inlocui carnea: ceapa rosie (daca nu aveti una mare, folositi doua mai mici, daca sunt chiar margelute, puneti 3 sau 4), dovlecelul (daca e tinerel si are coaja subtire, doar se spala), vanata si ardeiul kapia. Nu uitam bineinteles sa le taiem coditele la vanata si dovlecel, iar la ardei se scot frumusel semintele si cotorul.
  • Dupa ce-am imbaiat frumos legumele, e timpul sa le taiem. Bucati mai maricele, ca intra la cuptor si scad, apoi daca sunt prea mici le pierdem prin mancare. Taiem deci toate aceste legume si le punem gramada intr-o tava. Le ungem cu vreo doua linguri de ulei, doua lingurite de sare, doua de piper, o lingurita de cimbru, daca vreti puneti si ceva iute, le mai amestecam putin, sa fie toate egal condimentate (nu facem discriminari aici) siiii, ghiciti ce? Le bagam in cuptor, cum altfel? Cuptorul preincalzit, la 180°C, ventilatie, sau treapta medie la gaz. Si le lasam dragele de ele sa lacrimeze si sa transpire acolo in cuptor, pana incep sa fie rumene, adica vreo 30-40 de minute. Daca doriti, le si amestecati odata pe parcurs, sa nu cumva sa scape alea de la fundul tavii de dogoarea cuptorului. Si pana lacrimeaza legumele noastre in cuptor, le pregatim un sos de rosii cum n-au mai vazut pana atunci.
  • Sa purcedem dara la pregatit minunatul sos. Ceapa alba se curata, se spala, se cearta ca e rea si ne face sa plangem, iar drept pedeapsa se taie cubulete cam cat puteti de micute. Stiti ceva, daca aveti maruntitor de legume, mai bine bagati-o acolo, scapati de niste truda si lacrimi. Usturoiul se marunteste si el, cum puteti dumneavoastra, cu cutitul, cu razatoarea, cu presa de usturoi, cu ciocanul de snitele, daca nu aveti dinala, imprumutati unul normal din trusa de scule, oricum o faceti, numai sa reusiti. Iar rosiile… daca vreti le decojiti, daca nu vreti, nu le decojiti. Pe mine una nu ma supara deloc cojile, asa ca le las. Si sa va mai dau o idee, ia incercati sa taiati un capac din baza rosiei, si apoi s-o dati pe razatoarea mare, sa vedeti ce frumos se decojeste singura. Daca nu vreti sa incercati asa, nu-i bai, le taiati cubulete sau le dati prin maruntitorul de legume si cu asta basta, am terminat cu pregatitul. Aualeu, am uitat de busuioc, il taiem si pe acela cum am taia patrunjelul pentru supa de duminica si il lasam deoparte in asteptarea momentului ideal pentru scaldat in sos. Na bun, calim ceapa ceea care ne-a facut sa plangem intr-o lingura de ulei, pana se face stravezie draga de ea (cam 3 minute la foc mediu), cand vedem ca nu mai poate duce si incepe sa se lipeasca, bagam repede usturoiul, sa-i tina de urat, dar nu-i lasam prea mult timp impreuna (1 minut), sa nu le vina vreo idee nastrusnica. Punem deasupra rosiile, le dam o lingurita de sare si inca una de piper, amestecam frumusel, le lasam la foc mare pana incep sa bolboroseasca in oala mai ceva ca babele in ulita, apoi le scadem focul pana ne canta suav, incetinel, ca un cantec de leagan. Se lasa sa fiarba asa, la foc molcom (incet), neacoperit, pana scade apa si se ingroasa (15-20 de minute). Nu va lasati pacaliti ca par ca stau cumintele in oala, si mai bagati din cand in cand lingura de lemn printre ele, atefel va treziti la sfarsit ca aveti o turta arsa pe baza oalei. Fix cand opriti focul, trantiti si busuiocul si amestecati sa se imprastie bine, bine prin oala, nu-l lasati sa pluteasca degeaba la suprafata, da? Bun, iacata am terminat si sosul. Ce ne mai ramane de facut? Pai sa radem branzeturile, si sa trecem la asamblat.
  • Daca va miscati rapid cu sosul, ar trebui sa fie gata odata cu legumele din cuptor, si apoi sa vedeti ce carusel de arome o sa aveti in bucatarie, o sa vreti sa nu mai iesiti niciodata de acolo. Va rog eu sa rezistati tentatiei de a ciuguli legume inmuiate prin sos si sa va concentrati toata atentia spre marele premiu: Lasagna! Va promit ca de acum si pana la linia de final nu mai aveti decat vreo 50 de minute. Inghitim in sec deci (bine, puteti sa gustati o singura data, dar una singura) si purcedem in a asambla minunatia. Avem nevoie de tava micuta de chec, de 13×23 cm. Daca nu aveti, lasati totul balta si fugiti in lumea larga in cautarea ei. Sau folositi o tava normala de chec sau cozonac, dar va vor iesi mai putine straturi. No, acum ca am lamurit cu tava, sa trecem la straturi. Ungem frumos fundul tavii cu 2 linguri din sosul minunat, asezam frumos o foaie de lasagna, sau o foaie si jumatate, sau o foaie si un sfert, sau cum aveti nevoie sa le rupeti ca sa acopere bine baza tavii. Daca vreti faceti puzzle cu foile, cum vedeti in poze ca am facut eu. Peste foaie mai puneti 2 linguri de sos, peste sos puneti 1/3 din cantitatea de legume, peste legume puneti iarasi sos, apoi 1/4 din branza rasa, si o luati de la capat. Repetati dupa mine: sos-foaie-sos-legume-sos-branza. Si tot repetati, pana se termina ingredientele sau se umple tava. Daca aveti tava mai mare, puneti doar doua straturi, asadar veti folosi jumatate din cantitatea de legume la primul strat si jumatate la al doilea. Cand ati terminat de aranjat totul frumos, acoperiti bine, bine cu o plapumioara de branza rasa si bagati in cuptorul incins la 180°C pentru 35-40 de minute, pana face bulbuci pe margine si branzica incepe sa faca o pojghita aurie.
  • A venit momentul mult asteptat. Dupa multa truda, multe lacrimi si multa caldura, iata ca am scos-o din cuptor, arata bine, miroase si mai bine, iar in gura noastra e potop. Dar chinul nu se termina aici, ca si daca mergeti cocosati de foame, iar stomacul a disparut undeva printre vertebre de cat de gol e, va trebui sa stati sa o admirati asa, in toata splendoarea sa pentru inca 15 minute. Stiu, e foarte greu, e un calvar sa o ai atat de aproape, sa o simti cum iti umple narile cu aromele ei, sa simti cum te ofilesti ca o floare de la cat salivezi langa ea, dar trebuie sa astepti, trebuie sa fi mai puternic(a) decat tentatia si sa rezisti, sa rezisti, sa rezisti. Acestea fiind spuse, imbarbatati-va si aveti rabdare 15 minute, sa se odihneasca si lasagna, ca a obosit saraca prin cate a trecut, apoi aveti liber la infulecat. Cu grija, sa nu va frigeti.

Share