Bucataria italiana

Lasagna bolognese

O delicatesa a bucatariei italiene. In mod traditional, sosul se face cu carne de vita sau amestec de vita si porc. Eu am folosit piept de pui si iese la fel de gustoasa. Lasagna bolognese este un fel de mancare nu foarte ieftin, care se prepara cu rabdare, dar care merita fiecare minut petrecut in bucatarie pentru a-l prepara.

Intr-o tigaie antiaderenta, se incinge uleiul, se adauga ceapa taiata marunt si se caleste, pana devine sticloasa. Se adauga baconul taiat marunt si se mai prajeste putin. Apoi, se adauga morcovul dat pe razatoarea fina si tijele de telina (apio). Se caleste bine totul.. Se adauga carnea tocata si se lasa putin sa se prajeasca. Se sparg cocoloasele de carne care se formeaza. Se stinge cu vin alb s

Lasagna bolognese


Portii

6

portii


Timp preparare

45

minute


Timp gatire

45

minute

Ingrediente

  • 600 gr piept de pui

  • 150 gr bacon

  • 1 buc morcov

  • 1 buc ceapa

  • 3 buc tulpini de telina/apio

  • 500 ml sos de rosii passata

  • 50 ml ulei

  • 100 ml vin alb

  • 500 ml apa

  • dupa gust sare

  • dupa gust piper

  • 700 ml lapte

  • 70 gr unt

  • 70 gr faina

  • dupa gust nucsoara

  • 500 gr foi de lasagna

  • 500 gr branza Mozzarella

  • 250 gr parmezan

Mod de preparare

  • Intr-o tigaie antiaderenta, se incinge uleiul, se adauga ceapa taiata marunt si se caleste, pana devine sticloasa. Se adauga baconul taiat marunt si se mai prajeste putin. Apoi, se adauga morcovul dat pe razatoarea fina si tijele de telina (apio). Se caleste bine totul.
  • Se adauga carnea tocata si se lasa putin sa se prajeasca. Se sparg cocoloasele de carne care se formeaza. Se stinge cu vin alb si se lasa sa se evapore alcoolul, apoi se adauga passata de rosii. Tot acum se adauga si 500 ml de apa calda, se amesteca bine totul si se lasa sa fiarba la foc mic, sub capac.
  • Se adauga sare si piper dupa gust. Daca e nevoie, se mai adauga putina apa calda, pentru a obtine un sos scazut, dar nu uscat. Cand e gata, dam deoparte sosul.
  • Pentru sosul bechamel se procedeaza astfel: intr-o cratita incapatoare, se topeste untul, apoi se adauga faina, toata deodata. Se amesteca bine cu telul si se tine pe foc un minut, amestecand in permanenta. Se adauga cate putin lapte fierbinte si se amesteca bine, pana cand se omogenizeaza. Se adauga din nou lapte si se amesteca bine. Se repeta operatia, pana cand se termina de incorporat tot laptele. Se da cratita deoparte de pe foc, se pune sare, piper si nucsoara rasa dupa gust.
  • Se trece la montarea preparatului. Se foloseste o tava cu dimensiunile de 35×25 cm si inaltime de 5-6 cm. Pe baza tavii, se pun 2-3 linguri de sos bechamel si 2-3 linguri de sos de carne si se intind bine.
  • Se asaza un strat de foi, un strat de sos bechamel, un strat de sos de carne, mozzarella rasa, putin parmezan ras, un strat de foi, sos bechamel, sos de carne, mozzarella rasa, foi, restul de sos bechamel, mozzarella rasa si restul de parmezan.
  • Se da tava la cuptorul preincalzit, la 180°C timp de 30-40 de minute. La cuptoarele electrice, se foloseste functia sus+jos+ventilatie, iar la cele pe gaz treapta medie/mare.
  • Cand e gata, se scoate din cuptor, se lasa 10-15 minute, apoi se portioneaza si se serveste cu placere.

Share