Deserturi

Inghetata cu fistic

Din fericire, preferintele si gusturile sunt diferite, iar in majoritatea cazurilor sunt simultane. Spunem “din fericire”, deoarece exista masinile de inghetata de la Cuisinart si Unold, care pot pregati in acelasi timp doua sortimente diferite de desert, care se topeste de fericire cand este savurat.

Intr-o cratita de dimensiune medie se toarna laptele, boabele de vanilie (cu tot cu pastai), jumatate din cantitatea de zahar si tot fisticul crud, ce a fost curatat in prealabil, si se lasa pe aragaz la foc mic-mediu. Amesteci foarte bine ingredientele pana le omogenizezi si pana cand compozitia da in clocot, dupa care indepartezi cratita de pe foc, sa se raceasca timp de 1-2 ore.. Adaugi smantan

Inghetata cu fistic


Portii

8

portii


Timp preparare

25

minute


Timp gatire

25

minute

Ingrediente

  • 1 l lapte gras

  • 2 buc pastaie de vanilie

  • 200 gr fistic crud

  • 500 ml smantana

  • 0.5 lingurita sare

  • 8 buc galbenus de ou

  • 0.25 lingurita extract de migdale

  • 75 gr fistic prajit

  • 250 gr zahar

Mod de preparare

  • Intr-o cratita de dimensiune medie se toarna laptele, boabele de vanilie (cu tot cu pastai), jumatate din cantitatea de zahar si tot fisticul crud, ce a fost curatat in prealabil, si se lasa pe aragaz la foc mic-mediu. Amesteci foarte bine ingredientele pana le omogenizezi si pana cand compozitia da in clocot, dupa care indepartezi cratita de pe foc, sa se raceasca timp de 1-2 ore.
  • Adaugi smantana si sarea si din nou, asezi cratita pe foc mic, amestecand usor, pana aproape ajunge in punctul de fierbere. 
  • In timp ce amestecul de smantana-fistic-lapte ajunge treptat in punctul de fierbere, asezi intr-un castron galbenusurile si zaharul ramas, iar cu ajutorul unui mixer (sau al unui tel), le agiti pana devin obligat-fortat un amestec omogen si vascos.
  • Odata ce amestecul de smantana-fistic-lapte a ajuns aproape de fierbere, iei de pe foc si, cu grija, torni cam 1/3 din ea peste compozitia din galbenus si zahar si amesteci bine. Mai adaugi 1/3 din amestec peste compozitia galbenus-zahar, din nou amesteci, si ultima treime la fel dupa care torni tot ce ai obtinut (ghici!) inapoi in cratita.
  • Cu o lingura de lemn amesteci constant, pana se ingroasa compozitia. Atentie, insa, sa nu ajunga sa fiarba, deoarece galbenusurile se vor “praji”, asa ca operatiunea ar trebui sa dureze cateva minute.
  • Adaugi si extractul de migdale, iar ceea ce obtii strecori printr-o sita deasa (pentru a ramane compozitia fara pastaile de vanilie) si lasi totul sa ajunga la temperatura camerei sau sa se raceasca perfect, peste noapte.
  • Cand toate acestea s-au petrecut conform planului, pornesti masina de inghetata (dupa ce ai lasat bolurile de inghetata la congelator, in functie de temperatura scazuta la care poate ajunge acesta, maxim 24 de ore), torni “potiunea fermecata” intr-unul din bolurile congelate si in aproximativ 30 de minute aceasta se va transforma in inghetata.
  • Inainte de a fi gata, presara si fisticul prajit si maruntit, sa se integreze in chestiunea delicioasa obtinuta, iar daca iti doresti ca inghetata sa fie mai ferma, las-o la congelator aproximativ 2 ore (dupa ce ai sechestrat-o intr-un recipient cu inchidere etansa).

Share