Europeana

Haios

Este o delicatesa ungureasca, un foietaj delicat si delicios, cu milioane de foite, cu magiun de prune, bun si gros, facut de casa, intr-un cazan enorm, in curte, unde trebuie sa amesteci cu un linguroi enorm sa nu se prinda, sa nu se afume cumva, cateva ceasuri bune… Reteta este incercata de nenumarate ori si bineinteles ca o am de la mama…

Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carne. Daca nu avem osanza, putem folosi untura de porc, dar nu iese o prajitura atat de fina… Luam 250 gr de faina si o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale. Din restul de faina, impreuna cu galbenusurile, smantana, vinul si sarea, facem un aluat pe care il framantam bine. Intindem foaia de aluat cam de 4 mm s

Haios


Portii

12

portii


Timp preparare

75

minute


Timp gatire

75

minute

Ingrediente

  • 800 gr faina alba

  • 500 gr osanza

  • 6 buc galbenus de ou

  • 10 linguri vin

  • 10 linguri smantana

  • 1 varf de cutit sare

  • 700 gr magiun de prune

  • 200 gr zahar pudra

Mod de preparare

  • Curatam osanza de pielite si o dam prin masina de tocat carne. Daca nu avem osanza, putem folosi untura de porc, dar nu iese o prajitura atat de fina… Luam 250 gr de faina si o omogenizam bine de tot cu osanza, apoi o impartim in 3 parti egale. Din restul de faina, impreuna cu galbenusurile, smantana, vinul si sarea, facem un aluat pe care il framantam bine. Intindem foaia de aluat cam de 4 mm si o ungem cu untura cu faina. O impaturim apoi cum se vede in poze. Repetam operatiunea de trei ori. Dupa fiecare impaturire, punem aluatul in camara la rece, nu in frigider, pentru ca se intareste prea tare si nu se poate lucra cu el. Il lasam in camara 15 minute.
  • La final, intindem foaia cam de 7 mm grosime si o taiem in dreptunghiuri cu un cutit incins in foc. Umplem dreptunghiurile cu magiun. Pliem dreptunghiurile ca pe o carte si pentru a nu se deschide prea tare, le fixam cu cate o scobitoare. Dam la cuptorul preincalzit la 160°C, pentru aproximativ 45 de minute, pana se rumenesc deasupra.
  • Le scoatem din cuptor si fierbinti le punem pe o tava, pentru ca lasa grasime in tava. Dupa ce se racesc, le pudram cu zahar pudra.

Share