Dulceata / Gem

Gem de mere

Unul dintre preferatele mele pentru tartine cu unt si clatite: gemul de mere!

Merele se curata de coaja, se scot cotoarele, se dau pe razatoarea mare si se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa-si pastreze culoarea aurie.

Adaugam zaharul, se amesteca si una-doua ore asteptam sa lase zeama, apoi se pun la fiert intr-o cratita adanca, de inox, cu fundul gros, pentru a nu se lipi, impreuna cu zaharul vanilat si betele de scortisoara. Periodic, se ameste

Gem de mere


Timp preparare

16

minute


Timp gatire

16

minute

Ingrediente

  • 2 kg mere

  • 700 g zahar

  • o lamaie

  • 1-2 portocale

  • 2 plicuri zahar vanilat (mai bun era un baton de vanilie, dar nu am avut..)

  • 2 bete scortisoara

Mod de preparare

  • Merele se curata de coaja, se scot cotoarele, se dau pe razatoarea mare si se stropesc cu zeama de lamaie ca sa nu oxideze si sa-si pastreze culoarea aurie.

    Adaugam zaharul, se amesteca si una-doua ore asteptam sa lase zeama, apoi se pun la fiert intr-o cratita adanca, de inox, cu fundul gros, pentru a nu se lipi, impreuna cu zaharul vanilat si betele de scortisoara. Periodic, se amesteca usor.

    Vor fierbe repede, le-am tinut la foc mic cca o ora, dar depinde cata zeama au lasat.

    Au iesit 3 borcane de 400 g si unul de 800 g.

Share