Romaneasca

Galuste picante cu sos de ghimbir si marar

Sa nu credeti cumva ca aceste galuste se pot manca doar dulci, cu prune sau mai stiu eu cu ce gem… Pot fi si sarate, picante, asa cum le-am facut eu, cu carne si sos. Aluatul este, intradevar, putin mai complicat in ceeea ce priveste “confectionarea” galustelor, insa usurinta in alcatuirea sosului compenseaza pe deplin acest mic inconvenient.

Facem prima data aluatul – iese foarte fraged si pufos. Cartofii fierti in prealabil ii pasam cu blenderul, apoi ii amestecam manual, cat sunt calzi inca, cu faina, 2 oua, piperul si sarea, dupa care se lasa sa se odihneasca, pana facem umplutura.. Ardeii si salamul le taiem in cubulete mici si le amestecam cu carnea tocata, oul, patrunjelul verde si le condimentam, apoi amestecam pana se omogeniz

Galuste picante cu sos de ghimbir si marar


Portii

6

portii


Timp preparare

40

minute


Timp gatire

40

minute

Ingrediente

  • 600 gr cartof

  • 300 gr faina

  • 3 buc ou

  • dupa gust sare

  • 300 gr carne tocata de curcan

  • 100 gr salam picant

  • 1 buc ardei gras rosu

  • 1 buc ardei gras verde

  • 1 legatura patrunjel proaspat

  • dupa gust piper

  • 300 gr iaurt

  • 50 gr unt

  • 1 lingura mustar

  • 1 lingura amidon alimentar

  • 10 gr wasabi

  • 1 buc ghimbir

  • 1 legatura marar proaspat

Mod de preparare

  • Facem prima data aluatul – iese foarte fraged si pufos. Cartofii fierti in prealabil ii pasam cu blenderul, apoi ii amestecam manual, cat sunt calzi inca, cu faina, 2 oua, piperul si sarea, dupa care se lasa sa se odihneasca, pana facem umplutura.
  • Ardeii si salamul le taiem in cubulete mici si le amestecam cu carnea tocata, oul, patrunjelul verde si le condimentam, apoi amestecam pana se omogenizeaza. Si umplutura este gata.
  • Cu mainile infainate formam galustele. Nu va sfatuiesc sa adaugati mai multa faina, pentru ca galustele vor fi tari dupa fierbere. Numai in cazul in care aluatul este extem de moale, mai putem adauga maxim o lingura cu faina. Tinem aluatul in palma si punem o lingura din umplutura, apoi adunam marginile aluatului peste umplutura si formam gombotii, care vor fi putin mai mari decat cei cu prune.
  • Galustele le-am pus intr-o sita, apoi in apa care deja clocotea. Se lasa sa fiarba, pana se ridica la suprafata, cam 10 minute, sa se faca si interiorul. Scoatem galustele cu paleta si le tinem la cald, pana le servim.
  • Pregatim sosul. Untul il punem la topit, adaugam amidonul, mustarul si amestecam incet, punand si cate o lingura cu iaurt, pana il punem pe tot. Adaugam pasta Wasabi (ca sa fie sosul picant), o lingurita de ghimbir razuit, mararul si condimentam.

Share